İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Rektörün damadı, aynı gün yapılan iki sınavda da başarılı bulundu

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi alımları için aynı gün yaptığı sınavlarda bir adayı iki farklı kadroda başarılı buldu!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Eylül 2019 10:04, Son Güncelleme : 23 Eylül 2019 10:23
Rektörün damadı, aynı gün yapılan iki sınavda da başarılı bulundu

Bilindiği üzere, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ve giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla bu sınavlara girecek adaylarda aranacak şartlar, 09 Kasım 2018 tarihli ve 30590 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te düzenlenmiştir.

Mezkür yönetmeliğin "İlan" başlıklı 8 inci maddesinde; "Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 10 sayılı Resmi Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yükseköğretim kurumları tarafından ilan edilir. İlan metninde, aranacak ve bu Yönetmelik kapsamında belirlenmiş olan şartlar, son başvuru tarihi, ön değerlendirme sonuçlarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi, yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlardaki öğretim görevlisi kadrolarında senato kararıyla sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri puan alanlar için yazılı sınav yapılacaksa yazılı sınav tarihi, sınav sonuçlarının açıklanacağı günler ile internet adreslerini içeren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi, ilan tarihinden itibaren on beş günden az olarak belirlenemez. Adayların başvuruları, ilanda belirtilen adrese şahsen veya posta yoluyla ya da ilanda belirtilmiş olması halinde internet yoluyla yapılır. Postadaki gecikmeler nedeniyle ilanda belirtilen süre içinde yapılamayan başvurular dikkate alınmaz." hükümleri bulunmaktadır.

Bu doğrultuda, genellikle üniversiteler öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarını belirledikleri tek bir sınav takvimine göre toplu bir şekilde ilan etmektedirler. Zaman zaman üniversite içindeki benzer bölümlerden dolayı, aynı özel koşulu taşıyan birden fazla kadro ilanı olması durumunda üniversiteler yönetmelikte ya da başka bir düzenlemede dayanağı olmamasına rağmen, başvuru sürecinde daha fazla adaya imkan vermek, yüksek puana sahip olanların birden fazla kadroya başvuru yapması halinde diğer adayların sıralamasını değiştirme ihtimallerini göz önüne alarak, ilan metinlerine, "BİR ADAY AYNI İLAN DÖNEMİ İÇERİSİNDE YALNIZCA ŞARTLARINI TAŞIDIĞI BİR KADROYA BAŞVURABİLİR. BİRDEN FAZLA KADROYA MÜRACAATI TESPİT EDİLEN ADAYLAR DEĞERLENDİRMEYE ALINMAZ." açıklamasına yer vermek suretiyle adaylara bu konuda yaptırım uygulamaktadır.

Yukarıda yer verdiğimiz bu açıklama yapılmamasından dolayı, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından 26 Haziran 2019 tarihli ve 30813 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilen Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarında farklı birimlerdeki aynı özel şartlara haiz iki kadroya başvuran aday aynı gün farklı saatlerde yapılan sınavların ikisinde de başarılı bulunmuştur.

BİRİM

BÖLÜM

ANABİLİM DALI / PROGRAM

UNVAN

İLAN ÖZEL ŞARTI

SINAV GÜNÜ, YERİ VE SAATİ

ÖN DEĞERLENDİRME

BAĞLANTI ADRESİ

GİRİŞ SINAVI SONUÇLARI

BAĞLANTI ADRESİ

Rektörlük

Uzaktan Eğitim Merkezi

Öğr. Gör

Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği veya Elektronik Mühendisliği lisans mezunu olmak ve alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. (Ders vermeyecek Öğr.Gör.)

26 AĞUSTOS 2019

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü D7 Sınıfı Saat: 14.00

Ön Değerlendirme sonuçları için TIKLAYINIZ.

Giriş Sınavı Sonuçları için TIKLAYINIZ.

Sürmene A.Kanca MYO

Elektrik ve Enerji

Elektrik

Öğr. Gör

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü lisans mezunu olmak ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Devreler ve Sistemler alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak ve bir yükseköğretim kurumunda alanıyla ilgili en az bir dönem lisans dersi vermiş olmak.

26 AĞUSTOS 2019

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Böl. Seminer Salonu Saat: 10.00

Yukarıda yer verdiğimiz tablodan da ayrıntılı şekilde görüleceği üzere, Rektörlük Uzaktan Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi kadrosuna başvurup kazanan aday ile Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı Öğretim Görevlisi kadrosunu kazanan adayın aynı kişi olduğu görülecektir. Bu kişi iki farklı kadroda da ortak özel şart olan "Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans mezunu" kriterini taşıdığı için eş zamanlı olarak iki yere başvurabilmiştir. Hatta, Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulundaki kadroda alanıyla ders verme tecrübesi istendiğinden tek başına sınava girip kazanırken, diğer Uzaktan Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi alımında ise yazılı sınava 3 üncü sıradan girip başarılı olmuştur.

İşin mevzuat boyutundan sosyal medya tarafına geçecek olursak, aynı gün yapılan iki farklı sınava girerek iki kadroda birden başarı gösteren adayın Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman BAYKAL'ın damadı olduğu iddia ediliyor. Fani dünyada gizli kalan hiçbir şey olmadığı gibi, bu iddiayı teyit etmek de günümüz teknolojisinde on saniyelik bir araştırmayla maalesef yapılabiliyor!

Amacımız kimsenin ne hakkına girmek ne de köklü bir üniversitemiz olan Karadeniz Teknik Üniversitesinin kurumsal itibarını zedelemektir. Ancak, Rektörün damadının aynı gün yapılan iki sınavda birden başarılı bulunarak atanmaya hak kazanması sizce de hayatın olağan akışında normal midir? İlanlarda yer alacak özel şartlarda ne yazılacağının son sözünü üniversitelerde Rektör söylemektedir.

Ülkemizde binlerce genç yüksek lisans ve doktora eğitimlerini devam edip hakkımla bir gün kadroya girebilir miyim hayali kurarken, maalesef üst yöneticilerin görev yaptığı üniversitelere aile yakınlarının tercihlerine göre fazladan kadro imkanı sunulması ne hakka ne hukuka ne de vicdana sığar! Buna benzer durumlar, Yazar Alev Alatlı'nın dediği gibi, "Her yasal olan hak helal değildir."

Bu bakımdan, iddia edilen hususlar yanlışsa Karadeniz Teknik Üniversitesinin bu konuda açıklama yapmasını, şayet doğruysa konuyu başta üst yönetici olan Rektörün bağlı olduğu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve kamu kurumlarında bu tip olayların önceden engellenmesini sağlamak için daha aktif görev üstlenmesini beklediğimiz Kamu Görevlileri Etik Kurulunun dikkatlerine sunuyoruz!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber