Bu yaz emekliliğe ayrılan hangi öğretmenler bayram ikramiyesi alabilirdi?

2019 yılı Haziran ve Temmuz döneminde emekliye ayrılan öğretmenlerden kimler, Ramazan veya Kurban bayramı ikramiyesi alabilir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Eylül 2019 10:04, Son Güncelleme : 23 Eylül 2019 16:46
Bu yaz emekliliğe ayrılan hangi öğretmenler bayram ikramiyesi alabilirdi?

SORU: Bu yaz emekliye ayrılan öğretmenler Kurban Bayramı ikramiyesini alabilir mi?

CEVAP: Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veya aylık alan memur, işçi, esnaf ve hak sahiplerine Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında aylık tutarlarının dışında 1000 TL. Bayram İkramiyesi ödemesi yapılmaktadır.

Peki bu ödemeyi hak kazanma durumu nasıl olmaktadır? Memurlar açısından değerlendirmemiz:

Memurlar görev aylıklarını çalışmadıkları süreler için peşin alırlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 164 hükmünde, memurlara aylıklarının her ayın başında peşin ödeneceği, emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylıkların geri alınmayacağı hükmü bulunur.

Devlet memurları da 15/10/1987 tarihinden beri genellikle görev aylıklarını her ayın 15 inde alırlar.

Devlet memurlarının emeklilik hizmet süreleri her ay tam aylık aldıklarında bir sonraki ayın 14 üne kadar hizmet sayılmaktadır. Yani, bir memur 15 Haziran 2019 görev aylığını almışsa, bu memurun bu ay için hem hizmet süresi hem de görev aylığı süresi 14 Temmuz 2019 tarihine kadar olan süredir. 15 Temmuz görev aylığını almışsa bu memurun bu ay için hem hizmet süresi hem de görev aylığı süresi 14 Ağustos 2019 tarihine kadar olan süredir. Bu konularda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcuttur.

Bir memur 15 Haziran 2019 görev aylığını almış ve emekli olmak istemiş ve de Kurumunca 16 Haziran ile 14 Temmuz arasında emeklilik sevk onayı alınmış olsun. Bu memurun emeklilik hizmet süresi geçmiş hizmetler ve son olarak da 15 Haziran 2019-14 Temmuz 2019 tarihi arası olur, bu memurun Sosyal Güvenlik Kurumunca emeklilik statüsünde emekli aylığı bağlanma tarih başlangıcı da 15 Temmuz 2019 tarihi olur.

Bir memur da 15 Temmuz 2019 görev aylığını almış ve emekli olmak istemiş ve de Kurumunca 16 Temmuz ile 14 Ağustos arasında emeklilik sevk onayı alınmış olsun. Bu memurun emeklilik hizmet süresi geçmiş hizmetler ve son olarak da 15 Temmuz-14 Ağustos 2019 tarihi arası olur, bu memurun Sosyal Güvenlik Kurumunca emeklilik statüsünde emekli aylığı bağlanma tarih başlangıcı da 15 Ağustos 2019 tarihi olur.

Yani, aktif memurluk hayatı memurun son görev aylığını aldığı tarihi takip eden ayın 14 üne kadar devam eder, o ayın 15 i itibariyle aktif memurluk görevi sona erer ve Kurumuyla bir ilişiği kalmaz, artık ilişik emeklilik statüsünde aylık almak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuyla devam eder.

BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMESİ NASIL OLUR?

Sosyal Güvenlik Kurumunca 5510 sayılı Kanun ek madde 18 hükmü uyarınca ödenen Ramazan ve Kurban bayramı ikramiyeleri de emeklilik statüsünde Kurumlarınca aylık ve gelir ödenmesine devam edenlere yapılan bir ödemedir. Emeklilik statüsünde aylık ve gelir almayanlara ödeme yapılmamaktadır.

Memur olan, genelde mesleği öğretmen olanların yoğun şekilde sitemize yapmış oldukları müracaatlara nedeniyle bayram ikramiyesi ödemeleri hakkında değerlendirmemiz:

Öğretmen mesleğinde olanların diğer memurlar gibi her istedikleri ayda emekli olmaları mümkün bulunmamaktadır.

Öğretmenlerin emeklilik talepleri Haziran ve Temmuz ayında kabul edilmekte ve işlemleri yapılmaktadır. Bu aylar dışında emeklilik işleminin yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan peresonelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlı olmaktadır. Bu konu hakkında https://www.memurlar.net/haber/774166/ adresimiz ziyaret edilebilir.

Açıklamalarımız bağlamında memurun 2019 yılı Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyelerini alabilmeleri için:

Ramazan Bayramı 4-6 Haziran 2019 arasında olduğu için memurun 15 Mayıs 2019 tarihi itibariyle emeklilik statüsünde olması gerekmektedir. Emeklilik statüsü 15 Haziran 2019 olanlara Ramazan Bayramı ikramiyesi ödenmesi mümkün olamayacağını,

Kurban Bayramı 11-14 Ağustos 2019 arasında olduğu için memurun 15 Temmuz 2019 tarihi itibariyle emeklilik statüsünde olması gerekmektedir. Emeklilik statüsü 15 Ağustos 2019 olanlara Kurban Bayramı ikramiyesi ödenmesinin mümkün olamayacağını,

Değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber