Emeklilikte memurun hangi mesleği dikkate alınır?

Önce polislik daha sonra memurluk yapan bir kişi emekli olacağı zaman hangi sınıf üzerinden emekli olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ekim 2019 00:02, Son Güncelleme : 24 Eylül 2019 11:02
Emeklilikte memurun hangi mesleği dikkate alınır?

SORU: Ben 2016 Mart 16'da polis memuru olarak 1/4 3000 göstergeden emekli oldum, ikramiye mi aldım ve bir gün sonra büyükşehir belediyesine memurluğa geri dönüş yaptım. Emekli maaşını iade ettim ve halen memur olarak devam ediyorum. Benim sorum şu: Diyelim ki 5 yıl sonra ayrıldım polis emeklisi statüm mü devam edecek yoksa son çalıştığım yer mi baz alınarak emekli olacağım? Nasıl bir birikmiş para alacağım saygılarımla

CEVAP: Emeklilikte memurun hangi mesleği esas alınır? Konusunu durumunuz özelinde 5434 sayılı Kanun kapsamında değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı Kanun hükümleri, sadece 2008 yılı Ekim ayından önce memur statüsünde çalışmaları olanlar hakkında uygulanmaktadır.

5434 sayılı Kanun hükümlerine göre de, memurun tüm çalışma süresi içerisinde hangi unvan daha yüksek ek göstergeyi, daha fazla emekli aylık tutarını, daha fazla emekli ikramiyesi tutarını kazandırıyorsa, bu işlem uygulanır.

Yani, 30 yıl memurluk, şeflik, müdürlük yapmış bir kişi son 2 veya 3 yıl içerisinde Daire Başkanı olarak görev yapıp emekli olursa, Daire Başkanının emeklilik haklarını kazanır ve ek göstergesi 3600 olur, makam ve görev tazminatı da uygulanır.

Ancak, bazı meslek grupları için son emekli olduğundaki meslek grubunun ve bu meslek gruplarına aylık tutarlarından ayrıca ödenen tutarlar bulunur.

Emniyet personeli de bu grup içerisindedir. Emekli olan bir emniyet mensubu polis memuru şayet emekli olduğunda bir işle meşgul değilse, emekli aylığı dışında her ay 100 TL. ödemeyi de alabilmektedir, çalışıyorsa alamamaktadır.

İlgili madde şu şekildedir:

"Milli İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun geçici 32 nci maddesi uyarınca araştırmacı unvanlı kadrolara atananlar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya (...) adi malullük aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay emekli aylıklarıyla birlikte 100 YTL tutarında ayrıca ödeme yapılır."

MEMURUN EMEKLİ OLACAĞI SINIF, SON GÖREV YAPTIĞI SINIF OLUR

Ayrıca, bir meslek grubundan farklı bir meslek grubuna geçişlerde bulunur. Yani, eğitim öğretim hizmetlerinden, emniyet hizmetlerinden vb. hizmetlerden genel idare hizmetleri sınıfına geçip bu sınıflardan emekli olanlarda bulunur. Bu durumda bu sınıflardan hangisi yüksek emekli aylığını kazandırıyorsa o işlem uygulanır, ancak son sınıf memurun emekli olduğu sınıf olur, bu değişmez.

Emekli memur, tekrardan memur olduğunda emekli aylığı kesilir, yine tekrardan emekli olmak istediğinde hizmetler birleştirilir ve yeni bir aylık hesabı tüm hizmetler üzerinden yapılır.

Bu bağlamda durumunuzu değerlendirmemiz şöyle olacaktır:

1- Yeni göreviniz 3000 ek göstergeli yüksek bir görev ise yüksek görev ek göstergesi uygulanarak ikinci çalışmalarınız da dikkate alınarak aylıklarınızın hesaplanması gerektiğini, son çalışmalarınız, varsa önceki çalışmalarınızdan küsuratlı aylarla birlikte ikinci memuriyet statüsünde geçen çalışmalarınızın tam yıllarına karşılık emekli ikramiyesi almanız gerektiğini (5434 sayılı Kanun Madde 89, 99),

2- Yeni emekli statünüzün artık emniyet hizmetleri sınıfı statüsünde olamayacağını, genel idare hizmetleri sınıfından emekli statüsünü kazanacağınızı ve emekli statüde iken çalışmasanız dahi aylıklarınızın dışında ödenen 100 TL. ödemenin de yapılamayacağını (5434 sayılı Kanun ek madde 81),

Değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber