İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Emeklilikte ek göstergeye hak kazanabilmek için 6 ay çalışmak yeterli midir?

Devlet memurları emekli aylıkları için ek göstergeyi nasıl kazanırlar?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ekim 2019 14:05, Son Güncelleme : 02 Ekim 2019 21:27
Emeklilikte ek göstergeye hak kazanabilmek için 6 ay çalışmak yeterli midir?

Devlet memurluğu süresince görev değişiklikleri olması mümkündür. Görev değişiklikleri genelde bulunmuş olduğu görevden daha yukarı görevlere atanma şeklinde olmaktadır.

Yazımızda 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlamış memurlar, yani 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kurallarına tabi olan memurların ek gösterge kazanmaları nasıl olur, ne kadar süre görev yapılması halinde kazanılır konusunu değerlendirmekteyiz.

Devlet memurlarının ek gösterge rakamları kadro derecesi ve görev ünvanlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenmiştir. Kendi kuruluş kanunları olan kurumlarda görev yapan memurlar için ise bu kurumların teşkilat kanunlarında yer alan ek gösterge rakamları uygulanır.

Bu ek gösterge rakamları memurun emekli aylığının ve emekli ikramiyesinin yüksek olmasını belirlemede önemli unsurdur.

Ek göstergeli veya yüksek ek göstergeli görevlere atananlar, bu göstergelerden emekli aylığı ve emekli ikramiyesini elde edebilmek için ne kadar süre görev yapmaları gerekir:

Bu kural, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 73 hükmünde bulunur. 1998 yılından sonra uygulamaya geçmiştir. Bu tarihten önce herhangi bir süre şartı bulunmuyordu.

"Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden, bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına kesenek ve karşılık ödemiş olması şarttır. Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlara bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.

Her türlü müşavirlik görevlerine atananlar hariç; Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararla atananlar, ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atanılan görevlerde bulunanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil olanlar, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olanlar ile yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle altı aylık süreyi tamamlayamayanlar hakkında yapılacak emeklilik işlemlerinde yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 68 inci maddesi hükümleri saklıdır.'

Hükmün Yorumu:

-Memurlardan ek göstergeli veya yüksek ek göstergeli görevlere atananlar, bu ek göstergeyi müktesep hak olarak kazanması için atandıkları bu görevlerden en az 6 ay süre ile Sosyal Güvenlik Kurumuna prim kesintisi yapmaları gerekiyor. 6 aydan az süre kesinti yapılmışsa kazanamıyorlar.

Örnek: 2200 ek göstergeli bir Müdür 9/7/2019 tarihinde 3600 ek göstergeli Daire Başkanlığı görevine atanırsa bu memur bu görevde 15/7, 15/8, 15/9, 15/10, 15/11, 15/12 tarihlerindeki görev aylıklarından Sosyal Güvenlik Kurumuna prim kesildiğinde emeklilik müktesebi olarak 3600 ek göstergeyi kazanır.

Şayet bu memur, 15/7, 15/8, 15/9, 15/10 tarihlerindeki görev aylıklarından Sosyal Güvenlik Kurumuna prim kesilip de bu tarihten sonra bu görevden alınıp, 3600 ek göstergeden daha az bir göreve atanırsa emeklilik müktesebi olarak 3600 ek göstergeyi kazanamaz. 6 ayı doldurmamıştır.

- 6 aylık süreye tabi olmayan istisnai durumlar:

-Görevini yaparken memur yaş haddi nedeniyle zorunlu emeklilik durumunda,

-Görevini yaparken vazife malulü durumunda,

-Yine görevini yaparken ölüm durumunda,

6 aylık süre tamamlanamayacak duruma gelir. Bu durumda madde kuralına göre 6 aylık süre tamamlanmasa da atanılan ek göstergeli veya yüksek ek göstergeli tutar uygulanarak işlem tesis edilir.

Ek gösterge hakkında kısa genel değerlendirmemiz:

Yıllardır değişmeyen ek gösterge tutarlarının artırılması gündemde olup, memurlar ek gösterge rakamlarının günümüz koşullarına uygun olarak görev ünvanları ve hiyerarşik yapı itibariyle artırılmasını umutla beklemektedirler.

Bu açıklamalarımız tamamen 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulananlara yöneliktir. İlk defa 2008 yılı Ekim ayından sonra olanları kapsamaz. Yeni memurların yani 5510 sayılı Kanuna tabi memurların emekli aylıklarında çalışma hayatları içerisindeki Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen primleri esas alınarak aylık bağlanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber