Aksaray İdare Mahkemesinden artırımlı hizmet puanı kararı

Kastamonu İdare Mahkemesinden sonra Aksaray İdare Mahkemesi de, zorunlu hizmet alanında isteğe bağlı olarak görev yapmakta iken norm kadro olmadığı için tayin olamayan ve zorunlu hizmet alanında çalışmaya devam eden öğretmenin de hizmet puanlarının artırımlı olarak verilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ekim 2019 10:46, Son Güncelleme : 10 Ekim 2019 10:47
Aksaray İdare Mahkemesinden artırımlı hizmet puanı kararı

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Hizmet puanları" başlıklı 40. maddesi 6. fıkrasındaki; " (6) Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmakta olan öğretmenlerden bu Yönetmelikte zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların hizmet puanları, görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak belirlenir. " hükümlerine göre zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getiren öğretmenlere hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırımlı hizmet puanı verilmektedir.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü olmayan, ancak boş norm kadro olmaması nedeniyle istediği yere yer değiştiremeyen ve zorunlu hizmet alanlarında isteğe bağlı olarak görev yapmakta olan yada kendi isteğiyle zorunlu hizmet bölgesinde görev yapmakta olan öğretmenlerin, resen görev yeri değiştirilen öğretmenlerin de hizmet puanlarından faydalandırılmadığını 2018 yılında "Artırımlı hizmet puanı zorunlu hizmet alanında görev yapan tüm öğretmenlere verilmelidir" haberimizde gündeme getirerek "Bu durumdaki öğretmelerin de hizmet puanlarından aynı oranda artırım yapılarak, oluşan ve oluşabilecek muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi hakkaniyet ve çalışma barışı gereğidir." demiştik.

Zorunlu hizmet alanında fazla çalıştığı süreler için ilave hizmet puanı verilmesi talebi reddedilen bir öğretmen tarafından açılan davada mahkeme, zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların ek hizmet puanından yararlandırılması gerektiğine hükmetmiştir.

Aksaray İdare Mahkemesi 2019/282 Esas, 2019/649 Karar Nolu ve 22/08/2019 tarihli kararında; "Davacının zorunlu hizmetini 5.10.2016 tarihinde tamamladığı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde ek hizmet puanından yararlanabilmek için zorunlu hizmetin görev yapılan okulda tamamlanması veya aynı okulda çalışmaya devam edilmesi yolunda kısıtlayıcı herhangi bir hükme yer verilmediği, ayrıca her ne kadar davacının kendi isteğiyle yine başka bir zorunlu hizmet bölgesine ataması yapılmışsa da davacının norm kadro fazlası olması nedeniyle atamasının yapıldığı, bu atamanın yine zorunlu bir atama olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde Yönetmelikte belirtilen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapan davacının, görev yaptığı eğitim kurumunda zorunlu hizmet kapsamında çalıştığından bahisle ek hizmet puanından yararlandırılması gerektiği" gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir.

Aynı konuda Kastamonu İdare Mahkemesinin kararını "Başka bir zorunlu hizmet bölgesinde çalışmaya devam eden öğretmenler artırımlı hizmet puanından faydalanabilirler mi?" başlığı ile haberleştirmiştik.

Bu konudan açılacak davaların kazanılacağı ortada iken, MEB'in Mebsis sitemini güncelleyerek bu durumdaki tüm öğretmenlere otomatik olarak artırımlı hizmet puanını vermesi yerinde olacaktır.

İşte Aksaray İdare Mahkemesi 2019/282 Esas, 2019/649 Karar Nolu ve 22/08/2019 tarihli kararı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber