Kaldırılacağı açıklanan formasyon 'uzaktan eğitimle' öğrenci almaya devam ediyor!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırılacağı birçok kez gündeme getirilen formasyon eğitimi Iğdır Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin işbirliğiyle uzaktan eğitim yoluyla veriliyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ekim 2019 00:06, Son Güncelleme : 23 Ekim 2019 09:08
Kaldırılacağı açıklanan formasyon 'uzaktan eğitimle' öğrenci almaya devam ediyor!

Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulanmaya başlayacaktır." hedefi kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bir yıllık süreçte, başta Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK olmak üzere Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SAFRAN tarafından Formasyon programının kaldırılacağı, yerine 2023 Eğitim vizyon belgesinde ifade edildiği üzere Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programının faaliyete geçirileceği muhtelif tarihlerde kamuoyuna bildirildi.

Yakın bir tarihte ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından yapılan duyuruda; "Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakan Yardımcısı düzeyinde yapılan görüşmede, yasal düzenlemenin kısa bir süre içinde yapılarak Pedagojik Formasyon uygulamasının kaldırılacağı ve bunun sonucunda öğrenci almış olan programların sonlandırılarak programa katılan öğrencilerin ücretlerinin iade edileceği şeklinde bilgi alınmıştır." İfadeleri yer almıştı.

Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların arkası gelmediği gibi bu konuda üniversitelere resmi bir yazı da gönderilmediği için oluşan bu boşluğu fırsat bilen bazı yükseköğretim kurumları formasyon ilanına çıkmaya devam etmektedir.

Hatta, Iğdır Üniversitesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yapılan ortaklaşa protokol çerçevesinde birinci dönemi "UZAKTAN EĞİTİM" yolu ile verilmek üzere Mayıs 2020 dönemine kadar belirlenen bir takvim çerçevesinde formasyon eğitimi verileceği Iğdır Üniversitesi tarafından 22 Ekim 2019 tarihinden duyuruldu. (Iğdır Üniversitesi bünyesinde Eğitim Fakültesi bulunmadığı için formasyon eğitimi verebilmesi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile protokol imzalaması şarttır.)

Her öğrenciden 2050 TL ücret alındığı için döner sermaye gelirlerini arttırması ve buna bağlı olarak elde edilen gelirden pay alan üst yöneticiler için bir fırsata dönüşen formasyon eğitiminin ne zaman kalkacağı ve yerine nasıl bir uygulamanın geleceği, halen ilana çıkan ve eğitimlerine devam eden öğrencilerin durumlarının ne olacağı hakkında açıklama yapılması zorunlu hale gelmiştir.

Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK tarafından konu ile ilgili açıklama yapılarak üniversitelerce yürütülen formasyon programı ile son durumun artık netliğe kavuşturulması beklenmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber