Helal akreditasyon için 11 milyon TL harcandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Ruhsar Pekcan, Helal Akreditasyon Kurumu'na (HAK) 1 Ocak 2018-31 Aralık 2019 dönemi için toplam 15 milyon 710 bin 500 TL ödenek tahsis edildiğini belirterek, "Bu ödeneğin yüzde 72.99'luk kısmı olan 11 milyon 468 bin 457 TL'si harcanmıştır" dedi.

Haber Giriş : 28 Ocak 2020 09:01, Son Güncelleme : 28 Ocak 2020 09:03
Helal akreditasyon için 11 milyon TL harcandı

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Bakan Pekcan'ın yanıtlaması üzere HAK ile ilgili Meclis Başkanlığı'na bir önerge verdi. Pekcan, önergeyi HAK'dan aldığı yazı ile şöyle yanıtladı: "Kurumumuz personeli 7 ay süren yoğun bir eğitim programından geçirilmiş, toplam 15 adet kurs tertip edilmiş, personelimiz gerekli sertifikalarını alarak yetkin olduklarını ispatlamışlardır. Mevzuat altyapısı oluşturulmuştur. HAK
Yönetim Kurulu, Genel Sekreterlikçe hazırlanan 40'ın üzerinde mevzuat belgesini görüşüp karara bağlamıştır. Bu mevzuat arasında Resmi Gazete'de de yayımlanan 3 adet yönetmelik ile kalite el kitabı, rehberler ve kılavuzlar yer almaktadır."

20 KİŞİLİK DENETÇİ HAVUZU

Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre Denetçi havuzu oluşturulduğunu belirten Pekcan, " HAK saha denetimini gerçekleştirebilmek için gıda mühendisi, kimya mühendisi, veteriner ve İslami işler uzmanları ağırlıklı olarak 20 kişilik kendi alanlarında uzman denetçi havuzu oluşturmuştur. Bilişim altyapısı kurulmuştur. İnternetten elektronik olarak başvuru yapılmasına imkan veren elektronik başvuru sistemi oluşturulmuştur" dedi.

Pekcan, şunları söyledi: " Şu ana kadar Kurumumuza milyarlarca dolarlık ürün ve hizmeti belgelendiren ve binlerce 'Helal Belgesi' düzenlemiş olan 7 tanesi yurtdışında (Avusturya, Avustralya, Etiyopya, Sırbistan, Bulgaristan, Tayvan ve İsviçre) ve 8 tanesi de yurtiçinde yerleşik olmak üzere toplam 15 uygunluk değerlendirme kuruluşundan helal akreditasyon başvuru talebi alınmıştır. Bunlar arasından ilk başvuran kuruluş olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Helal Belgelendirme Müdürlüğü ulusal ve uluslararası kurallara harfiyen riayet edilerek, titiz bir inceleme, denetim ve değerlendirme sürecinin sonunda akredite edilmiştir. Bu suretle, milli belgelendirme kuruluşumuz olan TSE kurumumuzca akredite edilen ilk kuruluş olmuştur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber