Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten öğretmen adaylarına iki iyi, bir kötü haber var

Haber Giriş : 14 Mayıs 2003 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten öğretmen adaylarına iki iyi, bir kötü haber var

Sertifikası olup da Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev alamayan öğretmen adayları özel öğretim kurumlarında çalışabilecek. Almanca ve Fransızca mezunları İngilizce öğretmeni olabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, öğretmenlik için bekleyen on binlerce adaya iki iyi, bir de kötü haber verdi. İyi haberlerden birincisi şöyle: ?Başka branşlarda eğitim gördüğü halde, ilköğretim sınıf öğretmenliği sertifikası olanlara özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilme hakkı tanınacak.?

Bakan Hüseyin Çelik, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da eğitim habercileri ile bir araya geldikten sonra İstanbul ve Boğaz'ı seyretmek için Çamlıca tepesine çıktı. Çelik'i gören herkes bulduğu ilk fırsatta derdini anlatma imkanı buldu. Bunlardan biri de bir öğretmen adayıydı. Öğretmen adayının ?İlköğretim sınıf öğretmenliği sertifikası aldık. Paralar harcadık; ama siz bize bu branşa başvuru şansı bile tanımıyorsunuz. Hiç olmazsa özel okullarda bu imkanın açılmasına izin verin.' şeklindeki sitemine karşılık, ?Böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu durumda olan adaylara özel okullara başvurabilme imkanı tanıyacağız.? dedi. Çelik daha sonra, fen edebiyat fakültelerinden mezun olup formasyonu olmayanlar için bir çalışma yapıp bunların da özel okullara başvuru yapabilmeleri için bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Bakan Çelik'in öğretmen adaylarına verdiği ikinci müjdeli haber ise ZAMAN'ın sorusu üzerine oldu. Türkiye genelinde İngilizce öğretmenliği branşında büyük sıkıntı var. Geçtiğimiz yıllarda Almanca ve Fransızca gibi öğretmenlik bölümlerini bitirenlerin 40 kredilik İngilizce sertifikası almaları durumunda İngilizce öğretmeni olarak atanacakları duyurulmuştu. Ancak Talim Terbiye Kurulu mart ayı sonunda çıkardığı yönetmelik değişikliği ile bu imkanı kaldırdı. Böylece 1,5 milyar liraya yakın para vererek sertifika programına kayıt yaptıran çok sayıda kişi mağdur olmuştu. Bakan Çelik'e konuyu hatırlatmamız üzerine şu açıklamayı yaptı: ?Konuyla ilgili Talim ve Terbiye Kurulu'na bir talimat verdim. Yönetmeliğe ek bir madde konacak ve belli sayıda krediyi almış Almanca ve Fransızca mezunlarına İngilizce öğretmenliği imkanı vereceğiz.? Bu şekilde sertifika programı açan Çukurova, Dokuz Eylül, Atatürk ve Cumhuriyet üniversiteleri bulunuyor. Bu açıklamadan sonra diğer üniversitelerde de sertifika programlarının açılması bekleniyor.

Bakan Çelik'in öğretmen adaylarına verdiği kötü haber ise önümüzdeki günlerde başvuruları başlayacak olan öğretmen alımlarında istenilen kadronun verilmeyecek olması. Çelik, hükümetin bu yıl 35 bin memur alacağını ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan bunun en az 25 bininin öğretmenlik için kullanılmasını istediğini hatırlatarak, ?Ülkenin ciddi oranda sağlık ve güvenlik personeline de ihtiyacı var. Bu yüzden istediğimiz rakamda öğretmen atayamayacağız. 25 bin öğretmen kadrosu istemiştik; ama bu sayı 20 bin civarında olacak.? dedi. Alınacak bu kadronun ise en fazla ihtiyaç duyulan branşlara ayrılacağı ifade ediliyor. Böylece öğretmenlik için bekleyen 100 bin civarındaki adayın şansı biraz daha azalmış oldu. Çelik, öğretmenlik için başvuruların mayıs ayının son haftasında yapılacağını ve haziran sonu veya temmuz başında yapılacak sınav sonrasında atamalarla ilgili bütün işlemlerin ağustos ayı içinde bitirileceğini söyledi.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber