İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Araştırma Görevlilerinin Yurt Dışına Gidiş Şartları

Yükseköğretim Kurulu 2547 Sayılı Kanunun 33. maddesi uyarınca burslu ve 2547 Sayılı Kanunun 39. maddesi uyarınca burssuz olarak yurtdışına gönderilebilecek araştırma görevlilerinin taşımaları gereken koşulları yeniden belirledi. Yapılan belirlemede yaş şartı askerliğini yapanlar ve yapmayanlara göre ayrı ayrı belirlendi. Araştırma görevlilerine yönelik olarak YÖK tarafından yapılan bu yeni belirleme şartlarını görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ekim 2007 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

33. Madde Kapsamında Burslu Olarak Gönderilecekler

1- 2547 Sayılı Kanunun 33. maddesi uyarınca burslu olarak yurtdışına gönderilecek araştırma görevlilerinin aşağıdaki koşulları sağlamaları gerekmektedir:

" TC vatandaşı olmak,

" Askerlik görevini yerine getirmemiş lisans derecesine sahip adayların en fazla 25 yaşında; askerlik görevini yerine getirmiş yüksek lisans derecesine sahip adayların ise en fazla 27 yaşında olmaları, diğer araştırma görevlilerinin yaşlarının eğitimlerini tamamlayarak üniversitelerine döndükten sonra 30 yıl hizmet verebilmeleri beklenerek değerlendirilmesi

" Yükseköğrenimi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

" Yurtdışında öğrenim görmeye elverişli olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgelemek,

" Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi bulunmamak. (Askerliğini yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)

" Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik ortalamasının en az "dört üzerinden 2,80", "on üzerinden 7", "yüz üzerinden 70" olmak veya lisans öğrenimi bölüm ilk %10'u arasında bitirmek (bu durumu belirten Rektörlük yazısı gerekmektedir.) Bu not ortalamaları, mezun olunan üniversitenin kendi sistemi içinde değerlendirilecek, diğer üniversitelerin sistemleri ile kıyaslama yapılmayacaktır. Yüksek lisans öğrenimi ile ilgili akademik not ortalaması kesinlikle göz önüne alınmayacaktır.

" Yükseköğretim Kurulu'nca uygun görülen yurtdışındaki üniversitelerden lisansüstü bir programa kesin kabul belgesi sağlamış olmak. Bununla ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu'nun İnternetteki (http://www.yok.gov.tr/duyuru/lisans_ustu_egitim_yap_uni.xls) sayfasından bilgi alınabilir. Bu liste dışındaki bir üniversitenin bölümü için talep yapılması halinde, bu bölümün listeye alınması için gerekli belgelerin talep eden üniversite tarafından hazırlanması ve Kurulumuzca onayı gerekmektedir.

" Amerika Birleşik Devletleri'nde lisansüstü eğitime gönderilecek adayların TOEFL sınavının klasik yazılı sisteminden en az 550, bilgisayarlı sisteminden en az 213 internet tabanlı sisteminden ise en az 79-80 almaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları,

" İngiltere'de lisansüstü eğitime gönderilecek adayların IELTS sınavından en az 6.0 almaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları, (IELTS sınavı genel ve akademik olmak üzere iki farklı şekilde verilmektedir. Değerlendirmelerde sadece IELTS Akademik sınav sonucu göz önüne alınacaktır.)

" Almanya'da lisansüstü eğitime gönderilecek adayların Alman Kültür Merkezi'nce yapılan Mittelstufe II kursunu başarıyla tamamlamaları veya Alman Kültür Bakanlığı Merkezi'nce yapılan KMK II sınavında başarılı olmaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları,

" Fransa'da lisansüstü eğitime gönderilecek adayların DALF sınavından başarılı olmaları veya Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları,

" Diğer dillerin söz konusu olduğu ülkelere lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların ise ilgili ülkede lisansüstü eğitimi takip edebilecek düzeyde dil bilgisine sahip olduğuna dair bir belgeyi ilgili ülkelerin kültür merkezlerinden veya eşdeğer kuruluşlarından getirmeleri yada Kurulumuzca eşdeğerliliği olan bir dil belgesine sahip olmaları,

" Adayların kabul belgesi için başvurdukları üniversitelerin yabancı dil puanı ile ilgili koşullarının bu puanların üzerinde olması durumunda adayların bu koşulları sağlamaları zorunludur.

2- Doğrudan doktora programına kabul edilen araştırma görevlilerine doktora eğitimlerini tamamlamak üzere en fazla 4 (dört) yıl burslu olarak, 2 (iki) yıl ise yurtiçi ve yurtdışı maaşsız olarak; yüksek lisans ve doktora eğitimi yapan araştırma görevlilerine ise eğitimlerini tamamlamak üzere en fazla 5 (beş) yıl burslu olarak, 2 (iki) yıl ise yurtiçi ve yurtdışı maaşsız olarak izin verilebilecektir.


39. Madde Kapsamında Burssuz Olarak Gönderilecekler

1- Araştırma görevlileri aşağıdaki koşulları sağlamaları durumunda 2547 Sayılı Kanunun 39. maddesi uyarınca burssuz olarak yurtdışına gönderilebileceklerdir:

* Gideceği ülkenin bilimsel araştırmayı destekleyen resmi kurumlardan burs sağlayanlar 2547 sayılı Kanunun 33. maddenin a fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmak suretiyle Yükseköğretim Kurulu'nca uygun görülen yurtdışındaki üniversitelerden doktora programına kesin kabul belgesi sağlaması halinde (bununla ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu'nun İnternetteki (http://www.yok.gov.tr/duyuru/lisans_ustu_egitim_yap_uni.xls) sayfasından bilgi alınabilir.) Bu liste dışındaki üniversitelerden kesin kabul belgesi alanların öğrenim göreceği bölümün uluslararası saygınlığını belgelemesi gerekmektedir.) yüksek lisans derecesine sahip olmak ve askerlik görevini yerine getirmeyen adayların en fazla 28 yaşında olmaları, diğer araştırma görevlilerinin yaşlarının eğitimlerini tamamlayarak üniversitelerine döndükten sonra 30 yıl hizmet verebilmeleri beklenerek değerlendirilmesi koşullarıyla 39. madde kapsamında yurtdışına görevlendirilebilirler. Bu araştırma görevlilerine doktora eğitimleri tamamlamaları için en fazla 5 (beş) yıl süre verilebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber