Eomatizmal kalp hastalığı en çok Güneydoğu'da görülüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2007 19:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok romatizmal kalp hastalığının görüldüğü ortaya çıktı.

Harran Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Andaç, yaptığı açıklamada, ekonomik durumu iyi olan ülkelerde neredeyse yok denecek kadar az olan romatizmal kalp hastalıklarının; bazı enfeksiyonlara gerekli hassasiyet gösterilmemesi, maddi olanaksızlık ve hastanın hekime ulaşmada yaşadığı güçlükler nedeniyle, bölgede halen en çok görülen hastalıklar arasında yer aldığını ifade etti.

Yüksek tansiyon, obezite, sigara tüketimi ve kalıtsal etkenlerin romatizmal ve koroner kalp hastalıklarını tetiklediğini kaydeden Prof. Dr. Andaç, şunları söyledi:

"'Özellikle belli yaştan sonra vücudun kolesterol dengesinin iyi ayarlanması gerekiyor. Bölgemizde aşırı sigara tüketimi, yağdan zengin beslenme, sosyo-kültürel yapı ve enfeksiyon hastalıklarının önemsenmemesi gibi etkenler nedeniyle romatizmal kalp rahatsızlıkları, Türkiye ortalamasından 2 kat daha fazla görülüyor. Düzenli egzersiz, D vitamini yönünden zengin besinler ve deniz ürünlerinin tüketilmesiyle vücudun kolesterol seviyesi dengelenebilir."

Prof. Dr. Andaç, kalp rahatsızlıklarından korunmak için hamilelik sürecinde ilaç kullanılmaması, dengeli beslenme, zararlı alışkanlıkların bırakılması, sürekli olarak doktora kontrole gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber