Kamu Bankalarına Personel Almanın Yolu Açıldı

Ziraat Bankası ve Halk Bankası`nda 2001 yılından bu yana uygulanan ve yeni istihdam edilecek personel sayısının mevcut personel sayısının yüzde 1`ini geçemeyeceğine ilişkin kısıtlama kaldırıldı. Böylece her iki bankaya da kısıtlamaya tabi olmadan yeni personel alabilme yolu açıldı. Yapılan yeni düzenlemeyle, yeni istihdam edilecek personelin yüksek okul mezunu olması koşulu da kaldırıldı. İhtiyaç duyulan niteliklere sahip adaylardan yeterli iş tecrübesi olmayanların yazılı sınavla işe alınması koşulu getirildi.

Haber Giriş : 14 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu, kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili esasları düzenleyen ve Mart 2001`de yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında değişiklik yaptı. Resmi Gazete`de yayımlanan değişiklikle, kamu bankalarının, modern bankacılık anlayışı ile kararlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda gereksinim duyacakları niteliklere sahip personeli, örgüt analizi, iş analizi, iş ölçümleri, her bir poziyonun görev tanımı ve bu pozisyonlarda çalıştırılacaklarda aranacak nitelikler ile gerekli pozisyon sayısını esas alınarak yönetim kurulları tarafından belirlenecek norm kadroya göre istehdam edebilecekleri bildirildi. İhtiyaç duyulan niteliklere sahip adaylardan yeterli iş tecrübesi olmayanların yazılı sınavla işe alınması koşulu getirildi.

Yapılan yeni düzenlemeyle, 2001 yılından bu yana uygulanan kamu bankalarının yeniden yapılandırma sürecinde özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edecekleri personel sayısını, mevcut personel sayısının yüzde 1`i ile sınırlayan hüküm ile yeni istihdam edilecek personelin yüksek okul mezunu olması koşulu kaldırıldı.


03.04.2001 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

2001/2202 Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketinin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Usul ve Esasların Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar

Madde 2- T.C. Ziraat Bankası A.Ş., t. Halk Bankası A.Ş. ve Emlak Bankası A.Ş.'nin (bankalar) 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesini müteakiben her bankanın yapılmış veya yapılacak olan olanğan ve /veya olağanüstü genel kurul toplantılarında seçilmiş veya seçilecek olan yönetim kurulu üyeleri ile bankaların genel müdürleri; söz konusu bankaların özelleştirilmesine hazırlık amacıyla, yeniden yapılandırılmalarına yönelik her türlü işlemlerin yürütülmesinde yetkilidir. Bankaların olağan veya olağanüstü genel kurullarında, aynı kişiler her üç banka için yönetim kurulu üyeleri olarak görev yapmak üzere seçilbilir.

Bankaların yeniden yapılandırılma sürecinde, özel hukuk hükümlerine göre yeni istihdam edilecek personelin sayısı bankaların mevcut personel sayısının %1'ini geçemez. Yeni istihdam edilecek personel için yükseköğrenim görmüş olması şartı aranır.


14.08.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7682 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

Madde 2- 28/3/2001 tarihli ve 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2'nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bankalar; modern bankacılık anlayışı ile karlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda ihtiyaç duyacağı niteliklere sahip personeli, örgüt analizi, iş analizi, her bir pozisyonun görev tanımı ve bu pozisyonlarda çalıştırılacaklarda aranacak nitelikler ile gerekli pozisyon sayısı esas alınarak bankaların yönetim kurullarınca belirlenecek norm kadro dahilinde istihdam ederler. İhtiyaç duyulan niteliklere sahip adaylardan yeterli iş tecrübesi olmayanlar için yazılı sınav şartı aranır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber