2008 Yılında Da Nakil Zor Olacak

Kamu kurum ve kuruluşları arasındaki nakil işlemleri 657 sayılı Kanunun 74. maddesi çerçevesinde yapılmaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığının 2006 yılındaki bütçe kanununa koydurduğu, 2007 yılında devam ettirdiği bir uygulama, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısında aynen yer almıştır. Bu uygulama gereğince naklen alınan personel sayısı açıktan atama izin sayısından düşüldüğü için kamu kurumları artık çok az naklen personel almaktadır. Bu uygulama en çok da naklen öğretmen alımında yaşanmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 yılından önceki uygulamada, bir kurumdan başka bir kuruma naklen giden bir memur, diğer kurumun açıktan atama izin sayısını azaltmamaktaydı. Ancak, 2006 yılında bu uygulama değişti ve kurumlara tahsis edilen açıktan atama izin sayısı, naklen atanan personel sayısından da etkilenmeye başladı

Bütçe Kanununda yer alan hüküm

2007 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda yer alan konuya ilişkin düzenleme şu şekildedir:
"13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir." (Madde 22/1. fıkra)

Yukarıdaki hükümde atıfta bulunulan 190 sayılı KHK'nın 2'nci maddesi şu şekildedir:
" Madde 2 - Bu Kanun Hükmünde Kararname,
a-Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler ve (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile (1) bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan, fonlar ve kefalet sandıkları;
b-(24.12.2004 tarih ve 25680 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5272 sayılı Kanunun 87/b maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)
c-Özel kanunla kurulan kuruluş ve teşekküller ve hizmetlerini genel bütçenin (2) transfer tertiplerinden aldıkları ödeneklerle yürüten kamu kurum ve kuruluşları;
hakkında uygulanır."

Verilen Açıktan Atama İzni Sayısı
1- Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun yukarıda yer verilen hükmüne göre; Kamu kurumları, bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilecektir.
2- Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir.

Açıktan Atama İzni Sayısı Nasıl Azalacak?
Kamu kurumlarına tahsis edilen açıktan atama izinleri hem açıktan atama halinde hem de naklen atama halinde düşecek. Bir örnek verecek olursak: Diyelim ki; Maliye Bakanlığına tahsis edilmiş olan toplam sayı 7 bin olsun. Maliye Bakanlığına tahsis edilen bu 7 binlik açıktan atama izni, hem açıktan atama hem de nakil halinde sayı adedince azalacaktır. Örneğin Bayındırlık Bakanlığından Maliye Bakanlığına bir kişi naklen geçtiğinde bu 7 bin sayısı 1 adet azalacaktır.
Bu uygulama diğer kurumlar için de geçerlidir. Bu kurumlardan en önemlisi de MEB'dir. Daha önce naklen öğretmenliğe atama yapıldığında, tahsis edilen atama izin sayısında düşme olmadığından yüksek miktarda naklen öğretmen alımı yapılabilmekteydi. Ancak artık her bir nakilde atama izni sayısı bir azalacağı için naklen öğretmen alımı da azalacaktır.

Açıktan atama ne demektir?
Kamu kurumlarının boş kadrolarına memuriyet dışından yapılan atamalara açıktan atama denmektedir. Kişinin daha önce memuriyeti varsa 657 sayılı Kanunun 92'nci maddesi çerçevesinde atama yapılabilmektedir. Memuriyet hizmeti olmayan kişiler ise ancak KPSS yoluyla atanabilmektedir. Bu nedenle, kanunda yer alan açıktan atama izinleri, kişilerin hiçbir prosedüre tabi olmadan memuriyete atanabilmelerini ifade etmez. Bu kavram tümüyle teknik bir kavram olup, adayları ilgilendiren bir yönü bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber