KPSS, Diş Hekimleri ve Torpil Konusu

Haber Giriş : 15 Mayıs 2003 05:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS, Diş Hekimleri ve Torpil Konusu

Bir önceki hükümetin yapmış olduğu en hayırlı iş, memuriyete girişleri merkezi yerleştirmeye bağlamış olmasıdır. Ancak, 7.6.2000 tarihinde çıkarılan 4576 sayılı Kanunla uzman ve pratisyen tabipler ile diş hekimleri bu sitemin dışına çıkarılmıştır. Bu uygulama sonunda atama yetkisi Sağlık Bakanlığına geçmiş ve Sağlık Bakanlığı subjektif değerlendirmelere göre eleman alımı yapmıştır. Bu uygulamada mağdur olan en büyük kesim ise Diş Hekimleridir.

7.6.2000 tarihli ve 4576 sayılı Kanunla tabip, uzman tabip ve diş hekimleri için memuriyete giriş sınavına girmeye ve açıktan atama izni almaya gerek yoktur. 2514 sayılı Bazı Sağlık Personelinin Devlet Hizmeti Yükümlülüğüne Dair Kanunun Geçici 3. maddesinde yer alan; "Geçici Madde 3 - ..
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uzman ve pratisyen tabipler, diş hekimleri açıktan atama izni ve memurluğa girişte yeterlik sınavı şartı aranmaksızın ihtiyaç duyulacak yerlere atanabilirler." hükmü bu düzenlemenin temel dayanağıdır.

Yapılmış olan bu düzenlemeler Sağlık Bakanlığına önemli yetkiler vermiştir. Öyleki Sağlık Bakanlığı bu düzenleme çerçevesinde (eğer boş kadrosu varsa) istediği zaman bu kadrolarına açıktan atama izni almaksızın ve her hangi bir sınavda başarılı olma şartı aramaksızın her zaman atama yapma imkanına sahiptir.

Bu yetkinin nasıl kötü amaçlı kullanılabileceğini göstermesi için Forum bölümümüzde torpil bölümünde dile getirilen iddialar yeterlidir. Sitemize de zaman zaman ulaşan bu torpil iddialarının önünün alınabilmesi için çok kısa bir zaman içerisinde diş hekimi alımlarındaki Sağlık Bakanlığının yetkisininin sınırlandırılması gerekmektedir. Forum bölümünde dile getirilen iddialar çok çirkin olup, bu tür uygulamaların önüne geçilebilmesi ancak memuriyete girişlerde şeffalığın sağlanması ile mümkün olabilecektir.

Bu yapılmadığı taktirde değişen bir şey olmayacak ve daha önce A Bakanının yaptığı uygulamaları şimdi B Bakanı yapabilecektir.

Kamuoyu olarak içimizin rahat olabilmesi için atamalardaki şeffalık mutlaka sağlanmalıdır. Şu an bile her an atama yetkisine sahip olan ve bu yetkisini kullanmak için herhangi bir şeffalık ihtiyacı duymayan Sağlık Bakanlığının bir an önce 2514 sayılı Kanunda yer alan hükmü değiştirmesi ve memuriyete girişlerde eşitliği sağlaması gerekmektedir.

Aksi halde adı Ak olan partiler zaman içinde kara damgasını yemek zorunda kalabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber