Sözleşmeli kamu personelinin yıllık izinleri devredilebilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında, sözleşmeli kamu personellerinin kullanamadıkları yıllık izinlerin devredileceği belirtildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Şubat 2021 01:40, Son Güncelleme : 06 Şubat 2021 21:34

Sözleşmeli personelin yıllık izinlerinin bir sonraki yıla devredilmesine dair düzenleme yapıldı.

04 Kasım 2020 tarihli haberimizde, Sağlık Bakanlığında büyük bir özveriyle çalışan sözleşmeli sağlık çalışanları hakkında "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"da düzenleme yapılmadığı takdirde yıllık izin haklarının yanacağını gündeme getirmiştik.

Bu haberimiz üzerine, Sağlık Bakanlığı pandemi sebebiyle yıllık izinlerini kullanamayan sözleşmeli sağlık çalışanlarının dinlenme haklarının temel hak ve özgürlük kapsamında olması gerekçesiyle, ilgili mevzuatında düzenleme yapılmadan 2020 yılına ait kullanılamayan izinlerin 2021 yılına aktarılmasına karar vermişti.

Bu doğrultuda, 06 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3507 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"da değişiklik yapılarak, tüm sözleşmeli personelin sözleşme döneminde kullanamadığı izinlerin, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kadrolu memurlarda olduğu gibi cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları düşmesi de hüküm altına alınmıştır.

İlave olarak, geçici hüküm eklenerek sözleşmeli personelin 2020 yılına ait yıllık izin hakkının kullanılmayan kısmı 2021 yılına devredilmiştir.

Söz konusu usul ve esaslarda yapılan değişiklikleri aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

ESKİ ŞEKLİ

YENİ ŞEKLİ

MADDE 3-(5)

Ancak, yurt dışında çalıştırılacak yabancı uyruklu personele bulundukları yerin gelenek, görenek ve yasal düzenlemeleri gereği zorunlu olarak ödenmesi gereken Noel, Nevruziye, Ramazan, Tatil ikramiyeleri ve benzeri nitelikteki diğer ikramiyeler, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an kursları ile yaz Kur'an kurslarında sözleşmeli olarak çalıştırılan Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım ve vaizlere ek ders ücreti, Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşmeli olarak çalıştırılacak öğretmenlere ek ders ücreti ve her öğretim yılı başında verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği ile 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesine göre avukat ve dava vekillerine ödenecek vekalet ücretleri dördüncü fıkra hükmü dışındadır.

MADDE 3-(5)

Ancak, yurt dışında çalıştırılacak yabancı uyruklu personele bulundukları yerin gelenek, görenek ve yasal düzenlemeleri gereği zorunlu olarak ödenmesi gereken Noel, Nevruziye, Ramazan, Tatil ikramiyeleri ve benzeri nitelikteki diğer ikramiyeler, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an kursları ile yaz Kur'an kurslarında sözleşmeli olarak çalıştırılan Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım ve vaizlere ek ders ücreti, Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşmeli olarak çalıştırılacak öğretmenlere "ve Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görev yapan sözleşmeli öğretmenlere" ek ders ücreti ve her öğretim yılı başında verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği ile 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesine göre avukat ve dava vekillerine ödenecek vekalet ücretleri dördüncü fıkra hükmü dışındadır.

Madde 9- (1) 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir.

Madde 9- (1) 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir. Sözleşme döneminde kullanılmayan izinler, sözleşmenin devamı halinde müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir. Cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç, önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları düşer.

Ek Madde 5 -

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün boş bulunan vizeli mevcut sözleşmeli personel pozisyonlarından; sosyolog, çocuk eğiticisi, sosyal çalışmacı, psikolog, fizyoterapist, çocuk gelişimcisi, öğretmen, diyetisyen, avukat, hemşire, diğer sağlık personeli ve din görevlisi unvanlı pozisyonlarında istihdam edilecek personelin seçiminde, bu Esasların ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yöntem uygulanabilir.

Ek Madde 5 -

25/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 3 üncü maddesinin (f) bendinde sayılan sosyal hizmet kuruluşlarında çalıştırılacak; sosyolog, çocuk eğiticisi, sosyal çalışmacı, psikolog, fizyoterapist, çocuk gelişimcisi, öğretmen, diyetisyen, avukat, büro personeli ve destek personeli ve hemşire, diğer sağlık personeli ve din görevlisi unvanlı pozisyonlarında istihdam edilecek personelin seçiminde, bu Esasların ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen yöntem uygulanabilir.

Geçici Maddenin Eklenmesi

GEÇİCİ MADDE 22-

Sözleşmeli personelin, bu esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince hak kazandığı 2020 yılına ait yıllık izin hakkının kullanılmayan kısmı 2021 yılına devredilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber