HİTAP'ta çıkan, 'Emeklilikte 15 sigortalılık yılına tabidir?' ifadesi ne anlama geliyor?

Bu dosyada, SGK programı olan ve memurların hizmetlerini takip etmeye fayda sağlayan HİTAP programında yer alan "Emeklilikte 15 sigortalılık yılına tabidir" konusunu değerlendirilecektir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Şubat 2021 00:03, Son Güncelleme : 26 Şubat 2021 00:45
HİTAP'ta çıkan, 'Emeklilikte 15 sigortalılık yılına tabidir?' ifadesi ne anlama geliyor?

SORU: Öncelikle Merhaba, Hitap Dökümünde : "Emeklilikte 15 Sigortalılık Yılına Tabidir. 65 Yaş Sınırına Tabi Olup 02.02.2042 Tarihine Kadar Çalışabilir." denmekte
1. sorum, Emeklilikte 15 Sigortalılık Yılına Tabidir ne demektir
2. sorum, ne zaman emekli olabilirim? İlginize şimdiden çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda kolay gelsin...

CEVAP: HİTAP dökümündeki 15 yıl sigortalılık yılına tabidir ibaresi neyi ifade etmektedir. Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmemiz.

SGK programı olan ve memurların hizmetlerini takip etmeye fayda sağlayan HİTAP programında yer aldığını belirttiğiniz "Emeklilikte 15 sigortalılık yılına tabidir" konusunu değerlendirmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış olanlar hakkında 5434 sayılı Kanun, bu tarihten sonra memurluğa başlamış olanlar hakkında da 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Genel olarak erkek memurların azami çalışabilecekleri yaş 65 yaşını doldurdukları tarih olmakta ve bu tarihten önce de emeklilik hakkını kazanmaları 25 yıl hizmet + Tabi olunan yaş şartı ile mümkün olabilmektedir.

Ancak, bu şartın istisnası da bulunmaktadır.

İstisna olarak 5434 e tabi kadın veya erkek için 15 yıl hizmetlerinin olması + 61 yaşını da doldurmuş olmaları kaydıyla istekleri üzerine emekli olabilme imkanları da vardır.

5434 sayılı Kanunun ilgili maddesi şöyledir;
"Madde 39- Emekli aylığı aşağıdaki hallerde bağlanır:.
c) İştirakçilerden 40 ıncı madde gereğince haklarında yaş haddi hükümleri uygulanacak olanlar kurumlarınca re'sen veya (61) yaşını doldurduklarında istekleri üzerine; .
Emekli aylığı bağlanabilmesi için yukardaki (c ve d) fıkralarında yazılı hallerde ilgililerin fiili hizmet müddetlerinin 15 yılı, (e ve f) fıkralarında yazılı hallerde de 25 yılı doldurmuş olmaları şarttır."

Bu bağlamda durumunuzu değerlendirmemiz:

Mevcut verdiğiniz bilgilere göre durumunuz; 56 yaşınızı doldurduğunuzda + 25 yıl hizmetiniz (ssk, askerlik, memurluk toplamı) olduğunda emekliliği kazanmış olmaktasınız.

Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi sadece 15 yıl hizmetten emekli olunabilmesi için 61 yaşının dolması gereklidir.

Bu bağlamda; HİTAP programında yer aldığını belirttiğiniz bilginin sadece 61 yaşını veya 65 yaşını doldurmuş olup da hizmetleri 15 yıldan fazla 20 veya 25 yıldan az olanlarla ilgili bir husus olduğunu değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber