Hafta içi saat 18:00'den sonraki dersler aylık karşılığı mı?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 1.06.2018 tarihli kararıyla, öğretmen mesai saatleri tartışmasına son noktayı koyarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının esastan Danıştay tarafından onanması üzerine, yönetici ve öğretmenlerin mesai sürelerinin; Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yönetmeliğine göre belirlenen bir ders saati süresi ve aralardaki teneffüs sürelerinden oluştuğu kesinlik kazanmıştır.

Haber Giriş : 10 Mayıs 2021 00:01, Son Güncelleme : 09 Mayıs 2021 23:21
Hafta içi saat 18:00'den sonraki dersler aylık karşılığı mı?

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde haftada aylık karşılığında okutmakla yükümlü oldukları ders saati sayısını dolduramayan öğretmenlerin, mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerine yönelik yapılan yüz yüze eğitim faaliyetleri kapsamında ders okutmaları halinde ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacakları sorusuna; Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü; "Söz konusu eğitim faaliyetinde görevlendirilen öğretmenlerin normal çalışma günlerinde yerine getirdikleri ders görevlerinin, hangi saatte yapıldığına bakılmaksızın öncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi; cumartesi ve pazar günlerinde yerine getirdikleri ders görevlerinin ise aylık karşılığı ders görevinin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde cevap vermiştir.

Peki bir öğretmene yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatlerde aylık karşılığı ders görevi verilebilir mi?

Görüş yazısı; yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri aylık karşılığı ders görevi verilemez demekte iken hafta içi günlerde derslerin, saat kaçta okutulduğuna bakılmaksızın öncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirmektedir.

Peki, MEB'in mesai saatlerinden haberi var mı?

Cevabı çok basit YOK. Çünkü olsaydı Sayın MEB "...öğretmenlerin normal çalışma günlerinde yerine getirdikleri ders görevlerinin, hangi saatte yapıldığına bakılmaksızın öncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde görüş bildirmezdi.

Peki bu iddiamızı nereye dayandırıyoruz. Tabi ki 657 sayılı kanuna;

Şöyle ki;

ÖĞRETMENLERİN MESAİ SAATLERİ SADECE DERS SAATLERİ İLE SINIRLIDIR

Halbuki "Danıştay ve Danıştay İDDK, öğretmen mesaisinin tanımında son noktayı koydu" başlıklı araştırma dosyamızda öğretmenlerin mesai saatleri net bir biçimde ortaya konulmuş ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararıyla da kesinlik kazanmıştır.

Araştırma dosyamızda yer verdiğimiz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2016/4160 Esas No, 2018/3201 Karar No ve 1.06.2018 tarihli kararıyla, öğretmen mesai saatleri tartışmasına son noktayı koyarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının esastan Danıştay tarafından onanması üzerine, yönetici ve öğretmenlerin mesai sürelerinin; Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar kurulu kararında yer alan aylık ve zorunlu ek ders karşılığı girmek zorunda oldukları ders saati sayıları ve ilgi yönetmeliğine göre belirlenen bir ders saati süresi ve aralardaki teneffüs sürelerinden oluştuğu kesinlik kazanmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Çalışma Saatleri" başlıklı 99. maddesindeki; "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.

Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir." hükümleri ile memurların çalışma saatleri tespit edilmiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Günlük Çalışma Saatlerinin Tespiti" başlıklı 100. maddesindeki; "Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur." hükümleri ile de Günlük Çalışma Saatlerinin illerde valiler tarafından tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Yıllık izinlerin kullanılışı" başlıklı 103. maddesindeki; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri ile de öğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlere göre öğretmenlere hafta içi günlerde derslerin, saat kaçta okutulduğuna bakılmaksızın aylık karşılığı olarak resen ders görevi verilemez.

Kaldı ki yukarıda yer verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre "...öğretmenlerin normal çalışma günlerinde yerine getirdikleri ders görevlerinin, hangi saatte yapıldığına bakılmaksızın öncelikle aylık karşılığı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir." şeklinde ki bir görüş yasal ve hukuki değildir ayrıca Anayasa'mızın 18.maddesinde yer alan "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır." hükümlerine de aykırılık teşkil edecektir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber