Proje okulları nedeniyle oluşan çift başlı sistem sorun yaratıyor

MEB'deki öğretmen yer değiştirmeleri ve yönetici atanmasındaki çift başlı sistem sorunlar yaratıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Haziran 2021 14:00, Son Güncelleme : 08 Haziran 2021 11:26
Proje okulları nedeniyle oluşan çift başlı sistem sorun yaratıyor

Milli Eğitim Bakanlığında hem öğretmen yer değiştirmesinde hem de yönetici görevlendirmesinde (atanmasında) çift başlı sistem bulunmaktadır.

Şöyle ki; Nikah masasında söylenen "Belediye Başkanının bana verdiği yetkiye dayanarak" cümlesi, "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin bana verdiği yetkiye dayanarak sizi proje okuluna atıyorum." şekline dönmüş durumda. Aslında 15 Temmuz gecesinde devlet dışı paralel yapıların ülkeyi ne hala getirdiğini en derinden yaşayan bir millet olarak farkında olmalıyız.

Proje okullarına yapılan öğretmen ve yönetici atamalarında hizmet puanı kriteri ve duyuru ortadan kaldırılmış; Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği baypas edilerek Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile proje okullarına duyurusuz, puansız öğretmen ve yönetici ataması yapılmaktadır.

Ana yönetmeliklere paralel yönetmelik çıkartılmış, neredeyse ortaöğretimde okulların tamamı proje okulu ilan edilmiş, ilgili yönetici atama ve öğretmen yer değiştirme yönetmelikleri devre dışı bırakılmıştır.

Bu çift başlı uygulama proje okulları ile diğer okular arasındaki öğretmen yer değiştirmeleri ile yönetici yer değiştirimlerinde ciddi sorunlar meydana getirmektedir.

Örneğin şu an okul yöneticileri için yeniden yönetici görevlendirme kapsamında tercihler açılmış durumda ve geçen yıl bu durumda olanlara yönetmeliklere aykırı olsa da;

Yönetici olarak görevlendirmeleri katıldıkları sınavda gösterdikleri başarı durumuna göre yapılan; ancak görev yaptıkları eğitim kurumları daha sonra "özel program ve proje uygulayan eğilim kurumları'' kapsamına alınan yöneticilerden aynı unvanda 4 veya 8 yıllık görev süresini tamamlayanlara, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği hükümlerine göre "yeniden yönetici görevlendirme" kapsamında başvuru hakkı verilmişti.

İşte o belge;

Peki bu haksızlığı gidermek adına bu yıl neden bu sorun düzeltilmiyor?

Biz hazırladığımız araştırma dosyaları ile eğitim camiasının kafalarındaki soruları cevaplamaya, yol göstermeye, mevzuatlardaki boş ve kör noktaları tespit etmeye ve çözüm üretmeye, yol göstermeye gayret ediyoruz.

İşte proje okulları ile ilgili yaptığımız örnek haberler;

Yargı; Proje okulları yönetici seçiminde atama kriterleri belirlenmelidir

Proje okulundaki öğretmenin, zorunlu hizmeti ertelenebilir mi?

Proje okulundaki yönetici ve öğretmen, görevinden ayrılmak isterse nasıl işlem yapılır?

Proje okulunda norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmen hakkında hangi işlemler yapılır?

Proje okullarındaki öğretmenler bu okullar arasında yer değiştirebilirler mi?

Proje okulunda iken istifa eden yönetici bu okula öğretmen olarak atanabilir mi?

MEB'den proje okullarına öğretmen atamasına dair 9 maddelik uyarı

Proje okullarına öğretmen ve yönetici atama keşmekeşliğine kim dur diyecek?

Yönetici Atama Yönetmeliği özelinde MEB, proje okulları yönetmeliğini kaldıracak mı?

Danıştay: Duyuru yapılmadan, proje okullarına öğretmen ve yönetici atanamaz

Proje okulunda usulsüz norm fazlası işlemine iptal kararı

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber