İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AYM'den öğretim elemanı kadro ihdasları hakkında önemli karar!

Anayasa Mahkemesi, üniversitelere yapılacak öğretim elemanı kadro ihdaslarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle anılan düzenlemeyi iptal etti! AYM iptal kararını, öğretim elemanı kadro ihdaslarının ancak kanunla yapılabileceği yönündeki Anayasa'nın 130. maddesine dayandırdı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Haziran 2021 09:00, Son Güncelleme : 16 Haziran 2021 08:01
AYM'den öğretim elemanı kadro ihdasları hakkında önemli karar!

Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş sürecinden sonra kamu kurumlarına kadro ihdas işlemleri 2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Kararnamesinin ilgili hükümleri uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesince yapılmaktadır.

28 Temmuz 2020 günü Resmi Gazete'de yayımlanan 65 sayılı Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Kadro İhdas Edilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesince aralarında Akdeniz, Bolu Abant İzzet Baysal, Erzincan Binali Yıldırım, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kocaeli, Malatya Turgut Özal, Marmara, Selçuk ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversiteleri olmak üzere toplamda 10 üniversiteye çok sayıda öğretim elemanı kadrosu ihdas edilmiştir.

Kadro ihdas işlemlerinin Anayasaya aykırılık taşıdığı gerekçesiyle iptal davası açılmıştır.

Bunun üzerine AYM tarafından verilen kararda özetle; öğretim elemanlarının görevleri, unvanları, mali işleri ve özlük haklarının kanunla belirlenmesi gerektiği, iptal talebine konu kuralda da öğretim elemanlarının kadrolarının düzenlediği, bu durumun öğretim elemanlarının özlük haklarını etkilediği, bu durumun Anayasa'nın 130 uncu maddesi çerçevesinde münhasıran kanunla düzenlemesi gereken bir husus olduğunun altı çizilerek söz konusu düzenlemenin iptaline oybirliğiyle karar verilmiştir.

Söz konusu iptal kararı, ortada hukuki bir boşluk yaratacağından yeni bir yasal düzenleme yapılmasına imkan vermek amacıyla kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı 16 Haziran 2021 tarihinden dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber