İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üniversite, öğretim görevlisi alırken iki yanlış yapıyor

Amasya Üniversitesi, Sosyal Hizmet mezunlarının ALES puan türünü ve farklı fakülte mezunlarını dikkate alarak ilanını güncellemeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Haziran 2021 15:38, Son Güncelleme : 24 Haziran 2021 14:11
Üniversite, öğretim görevlisi alırken iki yanlış yapıyor

Hatırlanacağı üzere, 30 Mayıs 2019 tarihli yazımızda, Yükseköğretim Kurulu tarafından alınan karar çerçevesinde, üniversitelerde öğretim elemanı alım ilanlarında başvuracak adayların ALES puan türünün belirlenmesi hususundaki yetkinin yükseköğretim kurumlarına devredildiğini haberleştirmiştik.

Bu karardan sonra, farklı ilanlarda gördüğümüz hataları ve hatta suiistimalleri de zaman zaman dile getirmiştik. Gelinen noktada, yükseköğretim kurumlarının büyük bir çoğunluğunda yetki devrinin ruhuna uygun olarak işlemler sorunsuz ilerken, bazılarında ise göze çarpan düzeyinde hatalara rastlanılmaktadır.

Bununla birlikte, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 16 Eylül 2020 tarihinde üniversitelere gönderilen yazıda, farklı fakülte çatısı altında olmasına rağmen aynı isimli olan bölümlerin başvurularının engellenmemesi, eşdeğer programlardan mezun olan kişilerin önünün kesilmemesi ve engelleyici nitelikteki bu kararları alanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılmasında tereddüt edilmeyeceği ifade edilmiştir.

Yukarıdaki iki hususa aykırı olarak yayımlandığı takipçilerimizce bildirilen Amasya Üniversitesi tarafından 22 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetler MYO Yaşlı Bakımı programında ilan edilen Öğretim Görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda; "Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü lisans mezunu olup, Sosyal Hizmet alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak." şartı aranmıştır.

Bilindiği üzere, ülkemizde Sosyal Hizmet Bölümleri farklı fakülteler ve yüksekokullar bünyesinde kurulabilmektedir. Bunlar; Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmetler Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olarak sıralanabilir.

YÖK, lisans programında isim çalışmasını sonuçlandırdı başlıklı haberimizde 11.03.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında "...Ek-1 tabloda yer alan mevcut bölüm/program isimleri ile yeni bölüm/program isimlerinin eşdeğer olduğuna.." karar verildiği açıklanmış, bu liste YÖK'ün YÜKSEKÖĞRETİM BÖLÜM/PROGRAM İSİMLERİ adresinde de yer almaktadır.

Ayrıca Fakülte ismine yönelik bir sınırlamaya gidilmesinden dolayı eğitimlerini yurtdışında tamamlayanlarla ilgili ayrı bir kısıtlayıcı sorun ortaya çıkarmaktadır. 2547 sayılı Kanun'un 7. maddesinin 4. fıkrasının "p) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etmek," hükmü uyarınca YÖK tarafından verilen denklik belgeleri diploma programı adına göre verilmektedir.

Diğer taraftan, Anayasasının Kanun önünde eşitlik başlıklı 10 uncu maddesindeki "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." hükmüne rağmen, Kanun önünde aynı hak ve yetkilere sahip diploma sahiplerinin başvurularının sırf Fakülte adından kaynaklı engellenmesinin idare tarafından tamamen hatalı bir değerlendirme olduğu görülmektedir. Diplomalarda Kanunların verdiği hak ve yetkilerden yararlanmak üzere kendilerine verildiği yazdığını da bu vesile ile ilgililere hatırlatmış olalım!

Bu çerçevede, bu kadar farklı akademik birim çatısı altında kurulan Sosyal Hizmet bölümünden mezun adayların kadrolara başvurularının fakülte sınırı koymak suretiyle engellenmesi büyük bir adaletsizlik yaratmakta olduğu gibi YÖK kararlarına da aykırılık teşkil etmekte olduğundan buradan YÖK yetkililerine de sesleniyoruz!

Ayrıca, ilanda belirlenen ALES puan türünün de yalnızca sayısal olarak belirlenmesi de sorun yaratmaktadır. Çünkü, Sosyal Hizmet lisans programı eşit ağırlık düzeyde öğrenci kabul etmektedir. Haliyle, mezun adayların yetkinliğinin de bu alanda olacağı açıktır.

Sonuç olarak, halen başvuru süreci devam eden ilgili öğretim görevlisi kadrosunda hem Sosyal Hizmet lisans mezunlarının tamamının başvurabileceği düzeyde güncellenmesi hem de ALES puan türünde eşit ağırlığında puanının da eklenmesi faydalı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber