İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AYM, mülga güvenlik soruşturması kanunundaki iki ibareyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi 7315 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılan 4045 sayılı Kanunun 1. maddesindeki bazı ibarelerin iptaline karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Temmuz 2021 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, mülga güvenlik soruşturması kanunundaki iki ibareyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile yürürlükten kaldırılan 4045 sayılı Kanununla ilgili önemli bir karar verdi. Bakılmakta olan dava, Jandarma Genel Komutanlığına uzman erbaş temini için açılan sınavda başarılı olan ancak güvenlik soruşturması olumsuz bulunması nedeniyle uzman erbaşlığı sonlandırılan davacının bu yöndeki işlemin iptaline ilişkindir.

Mahkeme heyeti, yürürlükten kaldırılmış olsa da, bakılmakta olan davalarda esas alınan 4045 sayılı Kanunun 1. maddesinde yer alan "Milli Savunma Bakanlığı, jandarma,..." ve "...ve ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel" ibarelerinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. Söz konusu bu Anayasa Mahkemesi kararı sadece yürürlükten kaldırılmış olan 4045 sayılı Kanunun bu maddesine dayanılarak tesis edilen ve dava konusu edilen işlemleri etkileyecektir.

Bu Anayasa Mahkemesi kararı, yeni Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu 17/04/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığı için, 17/4/2021'den sonraki işlemleri etkilemeyecektir.
AYM kararını görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber