Mesleki ve Teknik Eğitimde Şef Atamaları İçin dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 00:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki ve Teknik Eğitimde Şef Atamaları İçin Yeni Düzenleme başlıklı haberimizde http://www.memurlar.net/haber/95779/ Millî Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün 10.12.2007 tarih ve 4872 sayılı yazısıyla Mesleki ve Teknik Eğitimdeki şef atamaları konulu yazısını gündeme getirmiş ve ilgili yönetmelikteki ?okul/kurum müdürünün önerisi üzerine valiliklerce atama yapılır? ibaresi ile Alan/Bölüm Şefliklerinde Yapılacak Değerlendirme Formundaki E-Okul/Kurum Müdürünün Takdiri bölümünde belirtilen 15 Puanlık takdir puanı hakkı verilmesinin hukuken sorun oluşturduğunu belirtmiştik.

Bu durumlarla ilgili Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi Danıştay'da dava açmış bulunmaktadır. İşte dava dilekçesi

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

?Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.?

DAVACI : Türk Eğitim-Sen

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av. Ömer SARPDAĞ - Av. Hatice AKALAN

Tel & Faks: 0312?309 76 45?44 Anafartalar Cad. Yüce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA

DAVALI : T.C.Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar /ANKARA

T.KONUSU :10.12.2007 tarih ve 4872 sayılı davalı idare tarafından yayımlanan şeflikler konulu idari işlemdeki ? okul/kurum müdürünün önerisi üzerine valiliklerce atama yapılır? ibaresi. Alan/Bölüm Şefliklerinde Yapılacak Değerlendirme Formu E-Okul/Kurum Müdürünün Takdiri bölümünde belirtilen 15 Puanlık takdir hakkı verilmesine ilişkin düzenlemenin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTAL'in talebinden ibarettir.

ÖĞRENME TARİHİ :10.12.2007

İZAHAT : Dava konusu idari işlemin yürütülmesinin durdurulması ve devamında iptali hak ve adalet gereğidir Şöyle ki;

1)Dava konusu işlemde ? okul/kurum müdürünün önerisi üzerine valiliklerce atama yapılır? ibaresi hiçbir duyuru yapılmadan sadece okul/kurum müdürünün teklifi ile valilikçe atamanın yapılması objektiflik ve eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Genel düzenleyici bir işlemle getirilen yeni durumun ilgililer hakkında uygulanmasında "eşitlik" ve objektiflik" kuralları çerçevesinde hareket edilmesi, hukuka bağlı idarenin bir özelliğidir.

Davalı idarece tesis edilen dava konusu işlemde ise, objektiflik, eşitlik gibi kurallara uyulmaksızın hareket edildiği açık ve net olarak görülmektedir. Okul/kurum müdürü tarafından belirlenecek ve teklif edilecek kişide hangi kriterlerin arandığı belli olmamakla birlikte mesleki bilgisi, tecrübesi gibi şartların varlığının söz konusu olmaması teklifte bulunacak okul/kurum müdürünün tamamen inisiyatifine bırakıldığının göstergesidir. Bu durumun varlığı hukuk devletinde kabul edilemez niteliktedir.

2)Alan/Bölüm Şefliklerinde Yapılacak Değerlendirme Formu E-Okul/Kurum Müdürünün Takdiri bölümünde belirtilen 15 Puanlık takdir hakkı verilmesine ilişkin düzenleme ile Okul/Kurum müdürlerine tanınan 1?15 puan arasındaki takdir puanlarının en düşük ve en yüksek puan aralığındaki büyük fark sebebiyle, ilerde doğması muhtemel sorunlar söz konusudur. Çünkü hizmet süresi (10 puan), Yüksek Lisans (10 puan), doktora (15 puan) gibi mesleki anlamda çok önemli durumların varlığı bile; okul/kurum müdürünün takdirinden daha az puan ile ölçülmektedir. Bu da ortada kadrolaşmak amaçlı bir işlemin tesis edildiğinin kanıtıdır. Objektiflikten uzak hiçbir kariyer ve liyakat esasını tanımayan bu idari işlem hakkaniyetten uzak sadece sübjektif özellikler taşıyan, yaptım-oldu mantığı ile hazırlanmış hukuk dışı, kabul edilemez bir işlemdir.

3) Davalı idarenin; takdir puanları, sözlü sınav, duyuru yapılmadan sadece teklif ve onay gibi ibareler ile hazırlamış olduğu işlemleri, Danıştay tarafından objektiflik ve eşitlik ilkesine aykırılığı gerekçesi ile yürürlüğü durdurulmuş ve devamında iptal edilerek eğitim çalışanları arasında adalet sağlanmıştır. Ancak davalı idare büyük bir ısrar ile takdir puanı ve teklifler ile ilgili işlemler tesis etmeye devam etmektedir. Dava konusu işlemde de iptali talep edilen hususlar davalı idarenin ısrarcı tutumunun her zaman ki gibi doğal bir sonucudur. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman iş bu davayı açma zarureti hâsıl olmuştur. Takdir yüce makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :Anayasa,657 sayılı DMK, ilgili tüm yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : 10.12.2007 tarih ve 4872 sayılı idari işlem.

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve mahkemenin de re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

10/12/2007 tarih ve 4872 sayılı davalı idare tarafından yayımlanan şeflikler konulu idari işlemdeki ? okul/kurum müdürünün önerisi üzerine valiliklerce atama yapılır? ibaresi ve Alan/Bölüm Şefliklerinde Yapılacak Değerlendirme Formu E-Okul/Kurum Müdürünün Takdiri bölümünde belirtilen 15 Puanlık takdir hakkı verilmesine ilişkin düzenlemenin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTAL'ine;

Tüm yargılama harç, masraf ve ücreti vekâletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini bilvekale saygılarımızla arz ile talep ederiz.

04.01.2007

Av. Ömer SARPDAĞ-Av. Hatice AKALAN

Ek:- Onanmış Vekâletname Sureti (Baro Pullu-Harçlı)

? Deliller Bölümünde Sayılanlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber