Zorunlu Tasarruflarda Süre 26 Kasım'da Doluyor

Haber Giriş : 25 Mayıs 2003 05:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zorunlu Tasarruflarda Süre 26 Kasım'da Doluyor
Anayasa Mahkemesi, Zorunlu Tasarruflarla ilgili 3417 sayılı Kanunun, sistemden çıkışları düzenleyen maddelerini 28/3/2002 tarihinde iptal etmişti. Mahkeme iptal kararında en geç 9 ay içerisinde yeni bir düzenleme yapılması konusunda idareye süre tanımıştı. Bu süre 26 Kasım'da doluyor. Ayrıntılar için tıklayın.

3417 sayılı Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanun (Mevzuat bölümünde yer almaktadır) gereğince; aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan kamu görevlileri ile kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kuruluşlarda çalışanların aylık ve ücretlerinden yüzde 2 nispetinde kesinti yapılmaktadır. Ayrıca aylık veya ücretlerinin yüzde 3'ü nispetinde de Devlet katkısı vardır. (Bu uygulamaya Haziran 2000 tarihinde son verilmiştir.)

Çalışanların aylıklarından kesilen paralar, T.C.Ziraat Bankası Ankara Merkez Şubesinde Hazine Müsteşarlığı adına açılan "Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı"na yatırılmıştır.

Hazine Müsteşarlığı hesapta toplanan paraları, Yüksek Planlama Kurulunca belirlenecek esaslar dahilinde, gayrimenkul alım satımına yönelik yatırımlar hariç olmak üzere, her türlü menkul kıymetler ve verimi yüksek yatırımlara yatırmak suretiyle nemalandırmıştır.

--------------------------------------------------------------------------------
Anayasa Mahkemesinin 2002 yılında verdiği iptal kararından önce;
1- Emeklilik veya ölüm halinde biriken tasarruf kesintileri ile Devlet ve işveren katkıları, ilgililere veya kanuni mirasçılarına neması ile birlikte ödenebilmekteydi
2- En az 15 yıl tasarrufta bulunanlara istedikleri takdirde biriken tasarruf kesintileri, Devlet ve işveren katkıları ile bunların nemasının toplamının 3/5'i ödenebilecekti. (15 yıllık süre 2003 yılında doluyordu. Ancak mahkeme bu hükmü iptal etmiştir.)
3- En az 6 yıl tasarrufta bulunanlara istedikleri takdirde sadece biriken tasarruf kesintileri, ödenebilecekti. (Mahkeme bu hükmü iptal etmiştir.)
4- En az iki yıl tasarrufta bulunanlara istedikleri takdirde, tasarruf kesintileri, Devlet veya işveren katkıları toplamı üzerinden tahakkuk edecek nemanın 1/3'ü her yıl ödenmektedir. (Her yıl verilen nemalar)

Ancak, Anayasa Mahkemesi Kanunun 6. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkralarını iptal etmiş, dolaysıyla da yukarıda sistematik olarak verilen 2 ve 3 numaralı geri ödeme şekillerini düzenleyen Kanuni düzenlemeler kaldırılmıştır.

Mevcut durumda emeklilik veya ölüm hali dışında sistemden çıkış yolu kapanmıştır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi idareye 9 aylık bir süre tanımış ve bu süre içerisinde yeni bir düzenleme yapılmasını istemiştir.

Verilmiş olan 9 aylık süre içerisinde (bu süre 26 Kasım'da doluyor) yeni bir düzenleme yapılmaması halinde ortada Kanuni bir boşluk oluşacaktır. Anayasa Hukuku uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yapmış olduğu açıklamada konu ile ilgili olarak şunları söylemişti:?Bu konuda Parlamento'nun veya hükümetin yeni bir düzenleme yapmaması nedeni ile bir takım kişiler veya gruplar mağdur oluyorsa, o zaman onlar haklarını elde etmek için Anayasa Mahkemesi kararını dayanak olarak kullanabilirler.?

Bu çerçevede Devlet Bakanı Sayın Masum Türker'in hiçbir yasal düzenleme yapılmaksızın 15 yılını dolduranlara tasarruf kesintileri ve nemalarının ödenebileceği yönündeki açıklamaları yanlıştır. Çünkü yukarıda da açıkladığımız üzere Kanunun bu yöndeki hükmü Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir ve yasal düzenleme mutlaka yapılmak zorundadır.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber