Denizcilik Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği Değişikliği

Haber Giriş : 25 Mayıs 2003 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Denizcilik Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği Değişikliği
4.11.2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 22. maddesinin "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"in yeni düzenlenen 17. maddesine aykırı olması nedeniyle bu durumun analiz ve eleştirisini yapma gereği duyduk. Ayrıntı için tıklayınız.

4.11.2002 Tarihinde Yürürlüğe Giren Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 22'nci Maddesinin Analiz ve Eleştirisi

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik 23.10.2002 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu konuyla ilgili olarak sitemizde geniş bir yorum yapmıştık. Bu nedenle tekrar yorumlama gereği duymuyoruz. Kısaca bu yönetmeliğin 17'nci maddesinde; Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 4 katından fazlası çağırılamaz. Giriş sınavı sonuçları adaylara yazılı olarak duyurulur.?hükmü yeni düzenleme ile ?Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro veya pozisyon kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenen sayıda aday çağrılır. Giriş sınavı sonuçları adaylara yazılı olarak duyurulur.? şeklini almış ve 4 katlık oran 20 kata çıkarılarak sorunlara kısmen çözüm getirilmişti.

4.11.2002 tarihli resmi Gazetede Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in yukarıda belirtmiş olduğumuz değişen hükmünün ilk haline göre yanlış bir düzenleme yapılmıştır. Bütün kurumlar bu durumdan sıkıntı duydukları için Yönetmelik değişikliğine gidilmiş, her ne hikmetse Denizcilik Müsteşarlığı bu düzenlemeyi sanki bilmiyormuşcasına yeni düzenlemeyi tamamen bertaraf edecek şekilde bir düzenlemeyi yürürlüğe koymuştur. Bu yönetmeliğin Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı Şartlarını düzenleyen 22'nci maddesinde; Müfettiş Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için aşağıdaki şartları taşımak gerekir:
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak,
........
Sınav komisyonu giriş sınavına müracaat edecek adaylar için KPSS sınavı taban puanına ilaveten asgari puan sınırlaması getirebilir ve açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 4 katına kadar KPSS sonuçlarına göre belirlenen aday çağırabilir.hükmüne yer verilmiştir.

Bize göre Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığının Genel Yönetmelikte yapılan değişiklikten haberi olmadığı izlenimi veren bu düzenlemenin bir çok sorunu beraberinde getireceği bilinmelidir. Bunlardan en önemlileri;

1-Özel Yönetmeliklerde Genel Yönetmeliğe aykırı hususlar bulunamayacağı için Genel Yönetmeliğe aykırı bir düzenleme yapılması ve bu düzenlemenin Genel Yönetmeliğin geniş hükmünü daraltması nedeniyle iptal davasına konu olabilir.
2-Bu düzenleme ile Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Genel Yönetmelikte yer alan; "KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro veya pozisyon kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere" giriş sınavına çağıracağı adayı 4 kata indirmesi nitelikli personel seçmek için kendi hareket alanını daraltmıştır. Bu durumun rasyonel bir çözüm olmadığı açıktır.

Temennimiz odur ki bu yanlışlık kısa sürede çözümlenir ve yeni bir değişiklikle sorun çözülür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber