Uluslararası kuruluşlarda staj için başvuru rehberi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Mart 2008 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışında staj artık hayal değil

Uluslararası kuruluşlar kapılarını genç stajyerlere açmak için başvuruları kabul etmeye başladı. Başarılı bir kariyerin garantisi staj programları, sunduğu burs imkanları ve ücretlerle sağlam adımlarla ilerlemek isteyen öğrencileri bekliyor.

Dünya Bankası çağırıyor

109 ülkede ofisi bulunan Dünya Bankası, "Genç Profesyoneller Programı" ile staj yapmak isteyen öğrencilere kapılarını açıyor. İçinde bulunduğumuz günlerde kış stajı başvurularını kabul eden Dünya Bankası'nda staj süreleri 12 ila 18 ay arasında değişiyor. 32 yaşını aşmamış üye ülke vatandaşlarının kabul edildiği programa her yıl sınırlı sayıda kişi katılabiliyor. 12 ila 18 ay arasında değişen programda başarı gösterenler, kurumun çeşitli departmanlarında görev alabiliyor. DB'de staj yapabilmek için İngilizcenin yanı sıra Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Portekizce veya Çince dillerinden en az birini daha akıcı olarak kullanabilme şartı aranıyor. En az bir ay olan staj süresince öğrenciler, belirli projelerde aktif görev alabilme şansı yakalıyor. Çalıştıkları süreye göre staj ücreti ödeyen DB de IMF gibi sadece yolculuk masraflarını üstleniyor. Staj için tercihe göre Latin Amerika, Güney Asya ülkeleri veya Rusya bölgesi tercih edilebiliyor. Dünya Bankası da staj başvurularını yılda dört kez ve üç aylık aralıklarla kabul ediyor.

OECD'de maaş 10 bin euro

Maaş düzeyi 3 bin 600 euro'dan 10 bin euro'ya kadar uzanan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü de (OECD) yine en cazip seçenekler arasında. Ekonomi, eğitim, istihdam, göç gibi sosyal konularda araştırma yapan OECD'de yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Çalışanların maaş düzeyi 3 bin 600 euro'dan 10 bin euro'ya değişen kurumda, staj yapabilmek için ekonomi ve finans eğitiminin yanı sıra sosyoloji derecesi de aranıyor. Tam zamanlı yapılan staj programları için öğrencilere herhangi bir ücret ödenmiyor. Staj için yalnızca uluslararası ilişkiler ve kalkındırma programlarında eğitim alan öğrencileri kabul eden Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), katılımcılara ana merkez ve ülke ofislerinde staj imkanı sağlıyor. Yarı ve tam zamanlı iki seçeneği bulunan programın amacı, öğrencilere iş deneyimi kazandırmak. İngilizce, İspanyolca veya Fransızcadan en az ikisini iyi şekilde kullanabilme şartı arayan UNDP, ekonomi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, antropoloji, kamu yönetimi gibi bir lisans programına kayıtlı olan öğrencileri kabul ediyor.

Doktor adaylarına çağrı!

Sağlık ile ilgili bölümlerde okuyan ve ileride bu alanda kariyer yapmak isteyen öğrenciler için önemli fırsatlardan biri olan Dünya Sağlık Örgütü de (WHO), 20 yaş ve üzerindeki öğrencileri kabul ediyor. Cenevre'de bulunan genel merkez ve üye ülkelerde yapılabilen stajların süreleri ise 6 ila 12 hafta arasında değişiyor. İnternet üzerinden yapılan staj başvuruları için staj döneminden üç ay önce müracaat etmek gerekiyor. Öğrencileri çokkültürlü bir ortamda iş yaşamına hazırlamayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) staj programı ise bir ila dört ay arasında değişiyor. Üniversite eğitimini tamamlamak (son sınıf öğrencisi olma) ya da yüksek lisans programlarına kayıtlı olma şartı arayan UNESCO'da staj yapmak için bir ay önce başvuru yapılması gerekiyor.

En uygun ülkeyi bulmak için

Stajyer kontenjanları çok sınırlı tutulan ve adaylarda yüksek kriterler arayan uluslararası kuruluşlar dışında çeşitli ülkelerde farklı staj alternatifi de söz konusu. ABD'den İtalya'ya genç mezunlar için ücretli veya ücretsiz pek çok staj programı yürütülüyor. Staj için en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alan ABD'de iyi bir şirkette staj yapabilmek için belli bir öğrenim ücretini hazırlamak durumundasınız. Bunun dışında öğrenciler, maaşlı staj programlarına da başvurabiliyor. Bu programların duyuruları çoğu zaman üniversitelerin öğrenci işleri büroları tarafından yapılıyor. Maaşlı staj, dil kursu + staj ve sertifika + staj olmak üzere üçe ayrılıyor. Üniversite diploması ve bir yıllık iş tecrübesi olan ayrıca TOEFL sınavından 550 puan almış adaylara yönelik maaşlı staj programlarına girmek için ödemeniz gereken ücret, 6 - 18 ay için 2 bin 150 ila 3 bin 350 dolar arasında değişiyor. İngilizcesi yeterli olmayan öğrencilerin katılabileceği dil kursu + staj programlarına başvurabilmek için ise üniversite mezunu olmak şartı söz konusu. Konaklama dahil ücretleri 3 bin ile 10 bin dolar arasında değişen bu programın süresi ise 6 ila 18 ay arasında değişiyor. ABD için en çok tercih edilen sertifika + staj programında ise üniversite kampüslerinde sürdürülen sertifika programına katılan öğrenciler, eğitim sonrasında üç ila 12 ay arasında öğrenim gördükleri bölümlere göre çeşitli şirketlerde staj yapabiliyor.

Kanada ilk sırada

ABD'den sonra en çok tercih edilen ülke Kanada'da staj programları, dil kursları ile paralel yürütülüyor. Katılımcı, dil seviyesine göre alacağı İngilizce kursundan sonra mezun olduğu alanda kısa ya da uzun süreli staj hakkı kazanıyor. Üniversite mezunu olmak ya da staj yapılacak alanda birkaç yıllık profesyonel iş tecrübesi bulunmak, kabul için yeterli. Dil kursu ve staj programı ücretleri, süreye göre değişiklik gösterse de üç aylık program ücreti minimum 6 bin Kanada dolarından başlıyor. Avrupa ülkeleri de yurtdışı staj için bir başka alternatif. Örneğin İtalya'da staj için gereken şartların başında orta düzeyin üzerinde İtalyanca bilgisi gerekiyor. Öğrenciler bir ay sürecek İtalyanca dil kursunun ardından en fazla dört aylık staja devam ediyorlar. İtalyanca bilgisi yetersiz olan adaylar, daha uzun süreli İtalyanca dil kurslarına da devam edebiliyor. İspanya'da ise staj programlarının içerikleri bir ay İspanyol kursu ve iki ay sürecek yarım günlük stajlardan oluşuyor. Üç ay sürecek programa üniversite mezunu ya da birkaç yıllık profesyonel iş tecrübesi olanlar başvurabiliyor.


Uluslararası kuruluşlara başvuru rehberi

Uluslararası Para Fonu (IMF) www.imf.org/external/np/adm/rec/job/howtoap. htm

Dünya Bankası Grubu (DB): www.worldbank.org

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) [email protected]

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) www.undp.org/ohr/interns/instruct.htm

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) [email protected]

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) www.who.int/employment/internship/en/

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) http://stageweb.unesco.org


Uzmandan tavsiyeler:

Pınar Ural / Karya International Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Yönetim Direktörü

"Staj sonrası iş teklifleri geliyor"

Öğrencilerin tercihi genelde ABD ve İngiltere'deki maaşlı staj programlarından yana. İngiltere'de özellikle turizm alanında maaşlı staj programları mevcut. Katılan öğrenciler, pratik kazanmakla birlikte uluslararası alanda iş tecrübesi elde ediyor. Haftada ortalama 40 saat çalışıp ayda 2 bin dolar kazanabiliyorlar. Öğrenciler tarafından en çok turizm, eğlence, satış, halkla ilişkiler, işletme, yönetim, pazarlama, insan kaynakları, finans, hukuk, iletişim, mühendislik ve bilgisayar alanları tercih ediliyor. Turizm alanında staj yapmak isteyen öğrenciler Mariott Hotel, Hilton Hotel, Sheraton ve Holiday Inn gibi otellere yerleştiriliyor.

STAJYERLER ÇOK MEMNUN

Levent Büyükgüral

Santa Monica, Kaliforniya'da grafik tasarım üzerine 14 aydır staj yapıyorum. Yurtdışında staj yaparak kişiler kendilerini yabancı dil ve mesleki açıdan geliştirebilir. Çalıştığınız şirkette edindiğinizi tecrübelerle kariyer planlarınıza yön verebiliyorsunuz. Yurtdışında staj yapmak isteyen arkadaşlara önerim; öncelikle staj yapmak istedikleri alanı doğru belirleyip evsahipliği yapacak firmanın bu alandaki yeterliliğini iyice araştırmaları olacak. Staj başvuru işlemleri sırasında adaylara gönderilecek olan eğitim planını iyi bir şekilde incelemeleri gerekiyor.

Ayşegül Yıldız

Kariyere yön verme açısından önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Üniversite üçüncü sınıftayken "Work and Travel" programına katılarak edebiyat ve kültür tarihi konusunda ABD'de ufak da olsa iş deneyimi elde ettim. Mezuniyetimin ardından üç aylık iş deneyimim bile beni diğer arkadaşlarımın önüne geçirdi. Öğrenciyken ve mezun olduktan sonraki satış ve pazarlamada beş yıl deneyim kazandım. Bu sayede şu anda Şikago'da beş yıldızlı bir otelde sales&marketing'de staj hakkı kazandım. Daha önce 12 - 18 aylık staj programına katılan arkadaşlarım oldu. Özellikle BT alanında popüler olan programların ardından Türkiye'de iyi iş imkanları doğabiliyor. ABD'deki işverenlerle yapılan mülakatlardan önce karşılaşılacak muhtemel sorulara hazır olmak gerekiyor. Ayrıca iyi bir İngilizce de önemli, aksi taktirde işverenin tercihi başka kişilerden yana olabiliyor. Bu program sayesinde Türkiye'ye geldikten en iyi şirketlerde göreve başlayabilirim.


Yurtdışı staj programları

Internship USA (INT USA) Staj Programı: Bu programa katılacak adaylarda lisans ve yüksek lisans öğrencisi olma şartı aranıyor. Aday öğrencinin okumakta olduğu okulda en az iki öğretim yılını tamamlamış olması gerekiyor. Liseden yeni mezun olmuş ve üniversiteye başlayacak veya bir sene ara vermiş öğrencilerin katılamadığı Internship USA'de programa başvuran adayların en fazla altı ay içersinde akademik çalışmalarını bitirmesi ve programa başlaması gerekiyor. Eğer öğrencinin program başlangıç tarihi okul bitiş tarihinden altı ay sonrasında ise öğrenci INT USA programına katılamadığı için onun yerine PCT USA programına başvurması gerekiyor.

Professional Career Training (PCT USA) Staj Programı: Öğrenci olmayanların da katılabildiği programa başvurmak için 20 ve 40 yaşları arasında, en az lise mezunu ve profesyonel belgelenebilir yeteneklere sahip olma şartları aranıyor. PCT USA programına katılan adayın eğitimini aldığı ve deneyimi olduğu alanda bir staj programına başvurması gerekiyor. Bu program kariyerini yeni bir alanda geliştirmek isteyen katılımcılar için uygun görülmüyor.

Study & Work Turizm Staj Programı: İngiltere'de bulunan Twin Dil Okulu tarafından düzenlenen Study & Work Turizm Staj Programı (Professional English Programmes) İngiltere'de dil eğitimi ve turizm meslek stajını bir arada yapmak isteyen öğrencilere hitap ediyor. Bütün ülkelerden gelen öğrencilere açık olan program, İngiltere'de bulunan National Council of Further Education (NCFH) tarafından da tanınıyor. Programda öngörülen süre İngilizce kursuna devam eden ve kursun bitiminde otelcilik sektöründe program seçeneğine göre değişen sürelerde staj yapan stajyerlerin, staj süresince konaklama ve yemek ihtiyaçları otel tarafından karşılanıyor. Haftalık ortalama 100 sterlin civarında net ücret alan öğrenciler, program bitiminde University of Cambridge Local Examination Syndicate (UCLES) sertifikası almaya da hak kazanıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber