Üst düzey bürokrata sendika yolu acılacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mayıs 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet çalışma hayatına yönelik yeni bir reform hamlesi başlatıyor. Kamuda sözleşmeli çalışan yaklaşık 400 bin personelin yanı sıra ataması kararnameye dayanmayan üst düzey bürokratlara sendikalı olmanın yolu açılıyor

HÜKÜMET, Sosyal Güvenlik Reformu, İstihdam Paketi, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunları'ndan sonra çalışma hayatına ilişkin dördüncü reform hamlesini başlatmaya hazırlanıyor. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda değişiklik yapılmasına dair mevzuat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Mevcut kanunda sözleşmeli personelden sendikalı olabilmesi için istenen ?denetim süresinin tamamlanması' ve ?asalet tasdik şartı' ortadan kaldırılıyor. Böylece 400 bin sözleşmeli kamu çalışanına sendikalı olmanın yolu açılıyor. Değişiklikle, üst düzey kamu görevlilerine yönelik uygulanan ?sendikalı olma yasağı' sadece kararnameyle atanan kamu görevlileriyle sınırlandırılacak. Ataması kararnameye dayanmayan daire başkanı, şube müdürü gibi çok sayıda üst düzey bürokrat da sendikalı olma hakkı kazanacak. Başkan, müsteşar, genel müdür gibi ataması kararnameye dayanan bürokratların ise sendika yasağı devam edecek. Kamuda çalışan özel güvenlik görevlilerine de sendikalı olma hakkı getirilecek. Ancak polis ve asker gibi devletin güvenlik görevlileri düzenlemenin dışında tutulacak. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda öngörülen düzenleme, üzerindeki çalışmalar tamamlandıktan sonra sosyal tarafların görüşüne sunularak TBMM'ye sevk edilecek.

Memurun gözü beş yıldır bu çalışmada

KAMU görevlilerinin sendikal haklarını düzenleyen 4688 sayılı Yasanın değiştirilmesine yönelik çalışmalar, 2003 yılında başlatılmıştı. Geçen 5 yılda planlanan değişiklik yapılamamıştı. Memur sendikaları, halen çok azı sendikalı olan memurun sendikalı olmasını kolaylaştıracak hükümlerin de yeni düzenlemede yer almasını talep ediyor.

KIYMET SEZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber