ÖSS'de son 2 günün ipuçları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2008 21:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav kaygısının azı yarar, çoğu zarar

Sibel Kahraman

Aşırı kaygı durumunda salgılanan yoğun adrenalin, bilgi transferini engeller, baş dönmesi, bulantı gibi fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına ve paniğe sebep olur

Salona girdiğinizde hazır olduğunuzu ve elinizden geleni yapacağınızı düşünün.

Her öğrenci, sınava bağlı olarak, kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşar ve hisseder. Aslında bir miktar kaygı yaşamanın, en iyi performansı göstermede olumlu etkileri var. Ancak aşırı kaygı başarısızlığa neden olabilir.

Sınav kaygısının etkileri, sınavda bilgilerini unutmaktan fiziksel olarak hastalanmaya kadar gidebilir. Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor ve kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyorsanız; sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyorsanız sınav kaygınız var demektir.

Bahçeşehir Koleji uzmanları sınav kaygısının bazı basit çalışmalarla azaltılabileceğini belirterek, yapılması gerekenleri sıraladı:

Olumlu düşünün

Aşağıda verilen düşünceleri ve soruları kendinize sorun ve cevaplarını bir kağıda yazın. Kendinizi kaygılı hissettiğinizde yazdıklarınızı okuyun.

- Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim?

- Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?

- Hangi sorular sıklıkla soruluyor, onlardan başlamalıyım.

- Diğer öğrenciler kadar iyi olmasam da elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu göstereceğim.,

- Diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı. Ben de kendimi kontrol edebilir ve başarılı olabilirim.

- Duygularım kontrolüm altında, başarabilirim.

Aileler için altın kurallar

- Kaygı bulaşıcıdır: Öğrenciden daha fazla kaygı yaşayan anne babalar farkında olmadan çocuklarının da kaygılanmalarına neden olabilirler.

- Olumsuz mesajlar vermeyin. Çocuğunuzun çalışma isteğini artırmak için kaygıyı artırıcı yaklaşımlardan kaçının. ?Bu kadar çalışmayla kazanamazsın.' ?Bu kafayla gidersen zor kazanırsın' gibi yaklaşımlar genci çalışmaya teşvik etmediği gibi kaygı düzeyini yükseltir.

- Çocuğunuzun sınırlarını zorlamayın. Kendi özlemlerinizle çocuğunuz sınırları arasında gerçekçi bir denge kurun.

- İçinizden veya yüksek sesle çocuğunuzun ?beceriksiz veya yeteneksiz? olduğunu düşünmeyin, çünkü nasıl olsa bunu hisseder veya duyar.

- Başarısız olma durumunu ceza gibi göstermeyin. ?Eğer kazanamazsan, falan okula gidersin.? veya ?eğer ....fakültesine giremezsen şu fakülteye girer ancak filan olursun.? gibi sözler onun gideceği okulu, yapacağı işi sevmesine imkân bırakmaz.

- Birbirinize bağlılığın amaç, sınavın araç olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun ders çalışması ve sınavda başarılı olması uğruna onunla ilişkilerinizi tehlikeye atmayın.

- İyinin düşmanı mükemmeldir. Sizin beklentileriniz; çocuğunuzun mükemmel olması olabilir. Ancak bu iyiye sevinip mutlu olmanıza engel olmamalıdır.

ÖSS'de son 2 günün ipuçları

ÖSS sadece bilgiyi ölçen bir sınav değil. Aynı zamanda taktik sınavı. Dikkatli, rahat ve soğukkanlı olanlar bir adım öne geçebilir

Büyük sınava sayılı günler kaldı. Bahçeşehir Koleji uzmanları sınava 2 gün kala yapılması gerekenleri sıraladı:

Son günler

- Sınav yeri önceden görülmeli,

- Besin değeri yüksek ve bol vitaminli gıdalar tüketilmeli,

- Sınav için yeterli hazırlığın yapıldığı düşünülmeli,

- Moraller yüksek tutulmalı.

ÖSS sabahı

- Sınav saatini dikkate alarak her zamankinden biraz daha erken kalkın.

- Ilık bir duş alabilirsiniz.

- Dengeli bir kahvaltı yapın.

- En geç yarım saat önce sınav yerinde olacak zamanlamayla yola çıkın. Evden çıkmadan önce sınavda gerekli olan belgeleri (sınava giriş ve kimlik belgesi, fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi ve bir fotoğraf) yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca yanınıza iki adet yumuşak uçlu kurşun kalem, kırmızı kurşun kalem(mecburi değil öneri), silgi ve kalem açacağı alın.

Heyecan olacaktır

- Sınav salonunda heyecanlandığınızı fark ettiğinizde paniğe kapılmayın. Hissettiğiniz heyecanın doğal olduğunu ve sınava giren her aday gibi bu heyecanı sizin de hissettiğinizi kendinize hatırlatın. Heyecanı kendinize yasaklamayın.

- Dağıtılan cevap kartındaki basılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin. Yazılması ve kodlanması gereken yerleri yazıp kodlayın.

- Soru kitapçıkları dağıtıldığında kitapçık türüne dikkat edin ve kitapçık türünü yanıt kağıdındaki ilgili yere kodlayın.

- Soru kitapçığının kapağındaki ad, soyadı ve TC Kimlik No bölümlerini kontrol edin.

- Soru kitapçığının sayfalarını inceleyin, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığına dikkat edin.

- ?Kendime güveniyorum. bu sınavı başaracağım? deyip, güçlü olduğunuz bölümden yanıtlamaya başlayın.

Sınav anı

Sınav anı, öğrencilerin bir yıllık,hatta belki iki yıllık emeklerinin karşılığını alacakları andır. Dolayısıyla sınav anında soğukkanlı,temkinli,dikkatli ve rahat olan öğrenci, her zaman kazanır. ÖSS, sadece bilgiyi ölçen bir sınav değil; aynı zamanda bir taktik sınavıdır.

- Daha önce olduğunuz deneme sınavlarındaki stratejinizi değiştirmeyin. Önceden hangi testten başlayıp,nasıl bir sıra izliyorsanız; aynısını uygulayın.

- Gruplayarak işaretleyin. Sınav sorularını çözdükten sonra, optiğe geçirirken kaydırma yapmamak adına dikkatlice gruplayarak kodlama yapın.

- Tüm şıkları okumadan cevabı kodlamayın. İlk şık doğru gelse bile, diğer şıkları okuduğunuzda doğru yanıtın başka seçenekler olduğuna karar verebilirsiniz.

- Uzun sorulardan korkmayın. ?Uzun sorular zordur.? mantığı yanılsamadır.

- Sorulara takılıp kalmayın. Çözemediğiniz soru ile çok fazla zaman kaybetmeyin. Başına bir işaret koyup, daha sonra yeniden bakmak üzere başka soruya geçin.

- Soru köklerini iyi okuyun.?-mamalıdır,değildir? gibi eklere dikkat edin.

- Bölümler arasında 1-2 dakikalık molalar zihnin dağılmasını önler.

Nadir bulunan bölümler

Kimya Biyoloji Mühendisliği (SAY 2) :

Kimya, biyoloji, matematik ve mühendislik bilim alanlarının üstüne yapılandırılmış bir disiplindir.Doğa bilimlerine ilgili, bilimsel merakı olan, sabırlı ve dikkatli öğrenciler bu bölümü rahatlıkla tercih edebilir. Bölümde okutulan derslerden bazıları; diferansiyel denklemler, biyolojiye giriş, kimya ve biyoloji mühendisliğine giriş, termodinamik,ısı transferi.

Mezunlara ?Kimya-Biyoloji Mühendisi? unvanı verilir. Gıda, ilaç, tekstil, kimya, kâğıt, malzeme, enerji ve tarım gibi üretimin birçok alanında çalışma imkanına sahipler.

Koç Ü. Müh. Fak. Kimya-Biyoloji Müh.(İng.Baş.Brs.) 2007 taban puanı 351,469 Koç Ü. Müh.Fak. Kimya-Biyoloji Müh.(İng.Dest.Brs.) 2007 taban puanı 335,621 Koç Ü. Müh. Fak. Kimya-Biyoloji Müh.(İngilizce) 2007 taban puanı 295,847

Kontrol Mühendisliği (SAY 2) :

Üretime dayalı işletmelerin, üretim kalitesi ve verimliliğinin arttırılmasını sağlayan endüstriyel otomasyon sistemlerinin tasarımlanması kontrol mühendisliğinin başlıca görevi.

Bölümü tercih edecek öğrencilerin, üstün bir akademik yeteneğe, analitik düşünce yapısına ve yeteneğine sahip, dikkatli ve yaratıcı olması gerekir. Bölümde okutulan bazı dersler:

Kontrol ve sistem teorisi, modelleme simülasyon, sistem belirleme, hareket kontrol sistemleri, endüstriyel veri iletişim sistemleri.

Mezunlara ?Kontrol Mühendisi? unvanı verilir. Kontrol sistemlerini tasarlayan ve üreten endüstriyel otomasyon sektöründe araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak veya çeşitli fabrikalarda, bakım, onarım ve endüstriyel işletme hizmetlerinde çalışabilirler.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fak. Kontrol Müh. 2007 taban puanı 355,044

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği (SAY 2) :

Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri, petrol ve doğalgazın aranması, sondajı, üretimi ve taşınması konularında mühendislik eğitimi alırlar. Petrol yataklarının verimliliği ve potansiyeli bu dalın uzmanlarınca belirleniyor.

Bu bölüme girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve fen alanında başarıya sahip olmaları gerekmektedir. Bölümde okutulan bazı dersler:

Matematik, fizik, kimya, teknik resim, petrol mühendisliğine giriş, genel jeoloji, rezervuar akışkanları, sondaj mühendisliği, petrol kurtarım teknikleri ve mukavemet.

Mezunlara ?Petrol ve Doğalgaz Mühendisi? unvanı verilir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, özel petrol şirketleri, petrol ve doğalgaz hattı taşıyan ve dağıtan kuruluşlarda, özel sondajcılık şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda çalışabilirler.

-ODTÜ Müh. Fak. Petrol ve Doğalgaz Müh. 2007 taban puanı 346,492, n İTÜ Maden Fak. Petrol ve Doğalgaz Müh. 2007 taban puanı 336,486 n ODTÜ K.Kıbrıs K. Petrol ve Doğalgaz Müh.(Burs) 2007 taban puanı 306,870. n ODTÜ K.Kıbrıs K. Petrol ve Doğalgaz Müh. 2007 taban puanı 283,617.

Nükleer Enerji Mühendisliği (SAY 2) :

Bölüm, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması için bilimsel çalışmalar yapacak ve ülkemizde nükleer teknolojinin kurulması ve geliştirilmesinde çalışacak nükleer mühendisler yetiştiriyor.

Bu alanda eğitim görmek isteyen kişilerin üstün akademik yeteneğe ve analitik düşünce gücüne sahip olması gerekiyor. Bölümde okutulan derslerden bazıları:

İlk iki yıl temel mühendislik bilimleri, bilgisayar programlama, fizik ve matematik bilgisi, sonraki yıllarda ise nükleer reaktör analizi, nükleer yakıt ve malzemeler, ısı aktarımı, nükleer yakıt çevrimi, akışkanlar mekaniği, mühendislik matematiği, mühendislik ekonomisi, cisimlerin mukavemeti.

Mezunlara ?Nükleer Enerji Mühendisi? unvanı verilir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda ve TÜBİTAK gibi kurumlarda ya da üniversitelerde çalışabilirler.

Hacettepe Üniversitesi Müh. Fak. Nükleer Enerji Müh.(İng.) 2007 taban puanı 330,450.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber