Eski TAK Başkanı Özemre'yi kaybettik

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Haziran 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk atom mühendisi Özemre'yi kaybettik

Türkiye'nin ilk atom mühendisi ve eski Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Özemre bilimadamlığının yanısıra edebi alanda da önemli eserler verdi.

Özemre bugün kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL

Dünyaca ünlü fizik profesörü ve Türkiye'nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat etti. Özemre'nin cenazesi bugün ikindi namazına müteakip Üsküdar Yeni Camii'nde (Gülnuş Valide Sultan Camii) kılınacak namazdan sonra, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Üsküdar'da 1935 yılında doğan Ahmet Yüksek Özemre, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Fizik bölümünü bitirdikten sonra Fransa'da Atom Mühendisliği alanında mastır yaptı. Özemre 1958'de Türkiye'nin ilk Atom Mühendisi unvanını aldı.

ÇOK YÖNLÜ BİLİMADAMI

Başbakanlık Atom Enerjisi Komisyonu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevinde bulundu. 1985-1987 arasında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) başkanlığı görevini yürüttü. İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Enerji Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı. TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği yaptı, Türkiye'yi NATO Bilim Komitesi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi Konseyi'nde temsil etti. Özemre'nin yayınlanmış 35 kitabı ve 345 makalesi bulunuyordu. Özemre, vefatına kadar değişik enerji ve araştırma merkezlerinde yönetim kurulu üyelikleri, danışmanlık yaptı. Özemre bilimadamlığının yanısıra edebi alanda da eserler verdi.

'Çernobil komploydu'

Sovyetler Birliği'ndeki Çernobil Nükleer Santralı'nda 1986'da meydana gelen nükleer kaza sırasında TAEK Başkanı olan Ahmed Yüksel Özemre, yıllar sonra yazdığı "Çernobil Komplosu" kitabında yaygın kanaatin aksine facianın Türkiye'de sağlık problemi yaratacak noktada olmadığını ifade etmişti. Özemre, 'radyasyonlu Türk çayı' imajının İngiltere'nin bir stratejisi olduğunu öne sürmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber