DİE Anketörlerine pazarlamacı önyargısına 'güven tedbiri'

Haber Giriş : 09 Kasım 2004 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin enflasyon, işsizlik ve suç oranı gibi değerlerini belirleyen Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) anketörleri, işyeri ve evlerden kovuluyor.

DİE Başkanı Doç. Dr. Ömer Demir'e göre bunun nedeni anket yapma bahanesiyle ürün satmaya çalışan pazarlamacılar. Anketörlerin pazarlamacılarla karıştırıldığını belirten Demir, personelin benzer tavırlarla karşılaşmaması için acilen tanıtım kampanyaları düzenlenmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan sahtekarlık, istatistik sektörünü de olumsuz etkiliyor. Kurumun İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı da çalışanlarının tartaklanmasının yanı sıra polise de şikayet edildiğini belirtiyor. Anketörler, polisten Bostancı'nın telefonuyla kurtuluyor. Anketörler, erkeklere, eşleri ile ilgili soru sorduklarında sert tepki alıyor. Maaş ve kazanç soruları ise Maliyeci şüphesiyle çoğu zaman komik rakamlarla geçiştiriliyor.

DİE anketörleri, vatandaşla birebir görüşerek topladığı verileri değerlendiriyor. İşyerlerine ve evlere giden devlet memuru anketörler, maruz kaldıkları 'pazarlamacı' muamelesinden bir türlü kurtulamıyor. Ellerinde laptop bilgisayarlarla gittikleri apartmanlarda ilk karşılaştıkları kişi olan kapıcı ?Kardeşim dur, içeriye giremezsin.? diyerek itekliyor. Kapıcıyı atlatarak içeriye girmeyi başaran anketör, bu defa kapıyı açan bayanın ?Biz hiçbir şey almayacağız boşuna nefesini harcama. Geçen ay aldığım tost makinesi çalışmıyor.? sitemiyle karşı karşıya kalıyor. Enstitü Başkanı Demir, istatistik için aldıkları bilgileri kesinlikle hiçbir kurum ve kuruluşa vermediklerini vurgulayarak vatandaşların bu konuda endişelenmemelerini istiyor.

Vatandaşların güvenini artırmak için yeni bir uygulama başlatan Demir, ?Kendisinden bilgi edindiğimiz hane ve işyerlerine bilgi sonuçlarını e-maille yollayacağız. Böylece alınan bilgilerin nerede kullanıldığını görecek.? diyor. İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı da, aldıkları bilgileri gizli tutmak ve hiçbir kuruma vermemenin, en önemli kuralları olduğu güvencesini veriyor.

Anketörlere pazarlamacı muamelesi yapanların yanında saygı ile karşılayan ve kahvaltı ikram edenler de oluyor. 3 yıldır anketörlük yapan Seçkin Kılıç (39), kadın olması dolayısıyla şiddet olayı ile karşı karşıya kalmamış. Ancak, anket için gittiği 4 evden en az birinde pazarlamacı muamelesi görmekten yakınıyor. Bazı vatandaşlar durumu anlayarak ankete cevap verirken, pazarlamacılar tarafından dolandırılarak senet imzalattırılanlar Kılıç'ın sorularını bile cevaplamıyor. Zaman zaman ?Anket yapsanız ne olacak, yapmasanız ne olacak.? tavrıyla karşı karşıya kalan Kılıç, bazı vatandaşların ise ?Ben zenginim, ihtiyacım yok. Git fukaralarla anket yap.? diyerek kapıyı gösterdiklerini dile getiriyor. Kılıç'ın bu olumsuzlukları aşmak için yaptığı ise kurumun önemini dile getirmek.

Pazarlamacı ve anketör giremez

Sitelerin ve apartmanların kapılarına, ?Pazarlamacı ve anketör giremez' şeklinde yazılar asıldığını belirten Burhan Kahveci (35), bu gibi durumlarda aşmaları gereken ilk engelin kapıcı olduğunu ifade ediyor. Tartaklanma olayları ile karşı karşıya kalan Kahveci, yaşadıklarını şöyle dile getiriyor: ?Bir eve gittim. Kapıya çıkan kadın eşinin evde olmadığını, az sonra uğramamı söyledi. Yandaki evde anketimi bitirdim. Aynı eve tekrar gittiğimde merdivenlerde karşıma çıkan bir adam ?Devlet memuruyum.' dememe rağmen polis olduğunu söyleyerek ite kaka aşağıya indirdi. 1 ay sonra aynı eve başka bir arkadaşım gitti. 10 kişi toplanıp tartaklamışlar, bilgisayarını tekmelemişler.? Kahveci'nin yakındığı bir diğer durum da ankette eşleri ile ilgili sorulara karşı erkeklerin takındığı tavır. ?Eşinizin mesleği nedir?? sorusunun ardından ?Sen benim eşimi ne yapacaksın defol git!? sözleriyle karşılaşmış.

Murat Acar (23), yaklaşık 4 yıldır anketörlük yapıyor. Acar'ın dikkatini çeken konu ise maaş ve gelir durumu ile ilgili sorularda vatandaşların tereddütlü cevap vermesi. Acar, Maliyeci veya vergi memuru yerine koyulduklarını vurguluyor: ?İşyerinizde kaç çalışan var?' şeklindeki bir soruya yalnızca sigortalı işçileri sayarak cevap veriyor. Veya kazançlarını sorduğumuzda çok komik rakamlar açıklıyor. Yanında 20 işçi çalıştıran bir işveren ?700 milyon lira kazancım var' diyebiliyor.?

nethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber