Coşkun:8 yıllık kesintisiz eğitimin bu ülkeye bir faydası olmadı

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Torbalı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği ''AB eşiğinde Türk Sanayisi ve Ekonomisi'' konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. 18 Kasım 2004 Perşembe 16:30

Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı ve hedeflerini ortaya koyan Coşkun, AB yolunun ise sıkıntılarına rağmen Türkiye için geri dönülmez bir yol olduğunu kaydetti.

Konuşmasına başlarken Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü ifade eden Ali Coşkun, ''Hedefimiz istikrar içinde büyümektir. Gelecek yıl yüzde 5 büyüme hedefliyoruz. Ama benim tahminim, şimdiden söyleyebilirim ki yüzde 7'lerin altına düşmeyecektir'' dedi.

Bakan Coşkun, 17 Aralık'ta Türkiye'ye müzakere tarihinin verilmesinden sonra, Türkiye'ye dışarıdaki güvenin daha da artacağına inandığını belirterek, ''Türkiye'nin geçmiş yıllarda yıllık çektiği yabancı sermaye 100 ila 400 milyon dolar arasındaydı. Şimdi bakıyoruz ülkeye giren yabancı sermaye 2.5 milyar doları geçmiş, ancak bu da yeterli değil, Türkiye'nin normalde 5-10 milyar dolar yabancı sermaye çekmesi lazım'' şeklinde konuştu.

Uygulamada bazı aksaklıklar yaşansa da Türkiye'de Kopenhag kriterlerini tümüyle yerine getirildiğini kaydeden Bakan Coşkun, şimdi sıranın Mastrich kriterlerine geldiğini söyledi. Coşkun, Mastrich kriterlerine uyum için Avrupa'da 2012-2015 tarihlerinin öngörülmesine karşın hükümetin bu konudaki hedefinin ise 2007 yılı olduğunu kaydetti. 17 Aralık'tan sonra olumsuz bir sonucun tartışıldığı bu günlerde, AB'ye bakışını da ortaya koyan Bakan Coşkun, ''Rahmetli 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal, AB süreciyle ilgili 'Uzun ince bir yol' demişti. Ben o dönemde TOBB başkanıyken geriye dönüşü olmayan bir yol demiştim. AB, geriye dönüşü olmayan bir yol. Bu gerçeği görmemiz lazım. 10 yıl sonra AB ne olur diye soruyorlar. Ne olursa, hep beraber göreceğiz. Şu senaryo, bu senaryo ile geriye adım atma şansımız yok'' diye konuştu.

Bakan Coşkun, hedeflerinin devleti hantal yapısından kurtarmak olduğunu, AB sürecinde daha önce hiçbir ülkeye uygulanmamış olan Gümrük Birliği'nin 1 Ocak 1996'dan bu yana uygulandığını ve bunun ülkenin dış ticaretinde 66 milyar dolarlık aleyhte bir gelişme yarattığını da dile getirdi. Ancak buna rağmen Gümrük Birliği'nin faydaları da bulunduğunu kaydeden Bakan Coşkun, Türk ticari ve sanayi hayatının çağın rekabet düzenine ayak uydurmaya başladığını ve marka bilincinin oluştuğunu ifade etti.

'1,5 MİLYON KİŞİ İŞİNE GERİ DÖNDÜ'

Türkiye'nin yatırımlarla sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü vurgulayan Bakan Coşkun, istihdamın hızlı bir şekilde arttığını söyledi. Coşkun, ''Resmen 284 bin kişi işe kavuştu. Benim tahminim ise bu 1.5 milyon kişiyi geçmiş durumda. İhracat patlaması ve çılgın rekabet koşullarında, büyük ölçüde kayıtsız çalıştığını biliyoruz'' dedi.

Bu yıl 400 bin esnafın, kapattığı kepenkleri yeniden açtığını anlatan Coşkun, esnafa döner sistemde 2 katrilyon liralık kredi desteği verildiğini, son olarak da KOBİ'lere yılda 300 milyar lirayı bulan ihracat destekleme kredisi sağlandığını bildirdi. Yatırımların hızlanması ve göçün önlenmesi için 36 ilde gelir dağılımını yükseltecek teşvikler verildiğini kaydeden Coşkun, il sayısının 50'ye çıkarılması için de alışmaların devam ettiğini belirtti. Coşkun, Türkiye'nin 42 yılda 2 bin 800 fabrika yeri tahsisi yapmasına rağmen kendilerinin 7 ayda organize sanayi bölgelerinde 3 bini aşkın tahsis yaptıklarını söyledi.

Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtlayan Bakan Coşkun'a, IMF ile imzalanacak stand-by anlaşmasının öncekilerden farklı olup olmadığı sorusu yöneltildi. Bakan Coşkun ise IMF ile yeni bir stand-by anlaşmasının yapılması halinde bunun kredi ihtiyacından dolayı değil, güven sağlamaya yönelik olacağını söyledi. Bakan Coşkun, 'Acaba Türkiye'ye yeniden bir şey olur mu?' diye hala bazı endişeler bulunduğunu vurgulayarak, bu nedenle IMF ile 2-3 yıllık daha kontrollü bir stand-by anlaşması eğilimi bulunduğunu söyledi.

Bir sanayicinin ise yaygın bir şekilde teknik eleman sıkıntısı yaşadıklarını ve bu anlamda mesleki eğitim yapan liselere ağırlık verilmesini istemesi üzerine ise Bakan Coşkun, İmam Hatip önyargısı ile 8 yıl kesintisiz eğitim sisteminin getirildiğini söyledi. Coşkun, ''8 yıllık zorunlu eğitime karşı değilim. 8 ya da 10 olsun ama yönlendirilmiş eğitim olsun. Kesintisiz ve taşımalı eğitim, bu memlekete hiçbir şey getirmedi maalesef. Bunu değiştireceğiz, mesleki eğitimi getireceğiz'' şeklinde konuştu.

Bakan Coşkun, bu toplantının ardından Torbalı'da bulunan bazı fabrikaları ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber