Erdoğan: Devlet kapısı çözüm kapısı olmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2008 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcıların başvurularının "Yatırım Ajansı"nın devreye girmesiyle daha hızlı sonuçlandığını ancak zaman zaman sıkıntılar yaşandığını bildirdi. Erdoğan, "Hala bu tür oyalamaların olduğu, ertelemelerin olduğunu, durmadan orta sahada top çevirenlerin olduğunu biliyorum, görüyorum. Ve bunların üzerine ısrarla gitmekte kararlıyız. Bunu da özellikle hatırlatıyorum. Çünkü bazı yatırımların gecikmesinin altında hala bu gerçekler yatıyor. Devlet kapısı zor kapısı olmamalı. Devlet kapısı çözüm kapısı olmalı" dedi.

Erdoğan, Başbakanlık Merkez Binada yapılan Yatırım Deste ve Tanıtım Ajansı toplantısında yaptığı konuşmada, Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansının kurulmasıyla birlikte artık yatırımcının yatırım aşamasında kapı kapı her kurumu dolaşmadığını ifade etti.

Erdoğan, "tek durak ofis' yaklaşımıyla küresel yatırımcıların sorunlarını hızlı ve kolay bir şekilde çözebildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim kurumlarımızın temsilcileri, bakanından, bürokratına kadar çözüm üretmeli, 'Bu gün git yarın gel' felsefesini bırakmalı. Burası oldurmak yeri. Bunu yapacağız. 'Şu şekilde olur' veya 'şunu şöyle yaparsanız bu olur'. Yol göstereceksin. Senin görevin bu. Devlet kapısı zor kapısı olmamalı. Devlet kapısı çözüm kapısı olmalı. Bunu başarmakla inanıyorum ki bu ajansla birlikte girişimcilerimizi çok daha rahatlatacak. İnanıyorum ki o zaman Türkiye sadece bir güvenilir limanı olmaktan çıkacak. Bunun yanında iş yapılabilir bir ülke konumuna gelecektir."

Küresel krizin etkilerini de değerlendiren Erdoğan, "Bu gemi hepimizin ortak gemisi ve bu gemi bir yerden su almaya başlarsa hep beraber batarız. Biz bu gemiyi batırmayacağız ve 'sahil-i selamete' hep beraber çıkacağız" dedi.

Bugün dünyanın tüm ülkeleri için uluslararası doğrudan yatırımların hayati derecede önem arz ettiğini, tüm ülkelerin uluslararası yatırımları çekmek için birbirleriyle rekabet halinde olduğunu kaydeden Erdoğan, bu yarışta öne çıkan ülkelerin de kalkınma noktasında önemli avantajlar elde ettiğini söyledi.

Türkiye'nin küresel yatırım çekme yarışına 1954 yılında başladığını anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ancak 2003 yılında yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik köklü reformlarımıza kadar bu alanda kayda değer rakamlar elde edilemedi. 1954 yılından 2003 yılına kadar miktarları değerlendirdiğimizde yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında bir yatırımın çekilebildiğini görüyoruz. Hükümete geldiğimiz andan itibaren bu miktarı artırmanın çarelerini aradık ve tam bir cesaretle, tam bir reform atmosferi içinde kararlılıkla yolumuza devam ettik.

Bu çabalarımız neticesinde en son geçen yıl, 2007 yılında bildiğiniz gibi 22 milyar dolarlık bir küresel sermaye rakamına ulaştık. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde ise küresel krize rağmen 12,3 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık.

BM'nin konuya ilişkin raporlarında, Türkiye tüm dünya ülkeleri arasında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 23'üncü sırada yer alıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber