MEB'den büyük öğrenci projesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mayıs 2009 10:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Büyük Öğrenci Projesi" kapsamında Türk cumhuriyetleri ile Türkiye akraba topluluklarından Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere yönelik 6. Geleneksel Mezuniyet Töreni'ne katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Büyük Öğrenci Projesi" kapsamında Türk cumhuriyetleri ile Türkiye akraba topluluklarından Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere yönelik 6. Geleneksel Mezuniyet Töreni'ne katıldı.

Bakan Çubukçu, törende yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanı olarak katıldığı ilk toplantının böylesine anlamlı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin 1992 yılında Türk cumhuriyetleri ve Türk toplulukları ile eğitim işbirliğini geliştirmek ve dostluk köprüleri kurmak amacıyla Büyük Öğrenci Projesi'ni başlattığını hatırlatan Bakan Çubukçu, bugün 57 ülke ve topluluktan Türkiye'ye devlet burslu öğrenci geldiğini söyledi.

Türkiye'nin her alanda olduğu gibi eğitim alanında da Türk cumhuriyetleri ile işbirliğine büyük önem verdiğini vurgulayan Bakan Çubukçu, bu işbirliğinde ortak tarihsel bağların yanında Atatürk'ün gösterdiği hedef ve sorumluluklara da yaklaşıldığını ifade etti.

Bakan Çubukçu, Büyük Öğrenci Projesi'nin hem yeni bağımsızlığını kazanan kardeş cumhuriyetlerin yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanmasında hem de ülkeler arasındaki ortak tarihi ve kültürel bağların tazelenip, dostlukların pekiştirilmesinde büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Mezun olacak öğrencilere seslenen Bakan Çubukçu, "Eğitim sürecinizde sizleri misafir etmekten büyük mutluluk duyduk. Ülkemizde edindiğiniz bilgi ve donanımlarla çalışma hayatına hazır olduğunuz bu dönemde, ülkelerinizin kalkınmasına ve refahına katkıda bulunacaksınız. Emeğin, fedakarlığın, özverinin ve güvenin eseri olan siz gençler, uygarlığın uzak ufuklarını ülkemizin yakın geleceğinde görerek, üzerinize düşen görevi yapacaksınız" dedi.

Gençlerden ülkesine, milletine yürekten bağlı, bilim ve teknolojinin takipçisi, araştıran, düşünen ve üreten bireyler olmalarını isteyen Bakan Çubukçu, "Aynı zamanda birer kültür elçisi olarak ülkeler arasında kurulan dostluk, ticaret, kültür ve kardeşlik köprülerini geliştirip devam ettireceğinize de inanıyorum" diye konuştu.

Büyük Öğrenci Projesi kasamında ODTÜ'den mezun olan Kazak uyruklu Olzhas Sartayev de mezun öğrenciler adına yaptığı konuşmada, Türkiye'de aldığı eğitimin kendine yeni ufuklar açtığını, hayata bakış açısını değiştirdiğini vurgulayarak, ''Türk kültürünü seven, ona aşık olan biri olarak ülkeme dönüyorum'' şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olan Kırgız uyruklu Aysulu Subanova ise farklı üniversitelerde eğitim görmelerine rağmen burada buluşup mezuniyetlerini kutlamanın kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

"Yabancı" olmanın Türkiye'ye ilk geldiklerinde ortak özellikleri olduğunu ifade eden Subanova, artık ne Türkiye'ye ne de Türkçe'ye yabancı olduklarını belirtti ve "biz" paydasında buluştuklarını söyledi.

Mezun olacak öğrencilerin aileleri de duydukları mutluluğu dile getirerek, çocuklarına eğitim imkanı sağlayan Türk yetkililere teşekkür ettiler.

Yabancı uyruklu öğrencilerin yer aldığı dans topluluklarının gösteri sunmasının ardından, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, mezunlar ile mezun olacak öğrencilerin ailelerine birer teşekkür hediyesi verdi.

Daha sonra, 22 ülkeyi temsilen birer öğrenci, diplomalarını Bakan Çubukçu'nun elinden aldı.

Mezun olan tüm öğrenciler, keplerini havaya fırlatarak mezuniyetlerini kutladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber