YURTKUR'dan hacizli takip

Haber Giriş : 01 Ocak 2005 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt-Kur Genel Müdürü Albayrak, geçtiğimiz yıl içinde 83 trilyon lira kredi tahsil ettiklerini belirterek, ocak ayında katkı kredisi borcunu ödemeyen 100 bin üniversite mezununa haciz işlemi uygulanacağını açıkladı.

Öğrenim ve katkı kredisi borcunu ödemeyen üniversite mezunlarını haciz kıskacına alan Yurt-Kur, borç tahsilatında rekor kırdı. Günlük borç tahsilatının 2,5 trilyon liraya ulaştığını belirten Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, ocak ayında katkı kredisi borcunu ödemeyen 100 bin üniversite mezununa daha haciz işlemi uygulanacağını açıkladı.

Albayrak, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, 2003 yılında başlattıkları çalışmayla Yurt-Kur'a borcu olanların listesini çıkardıklarını belirtti. Albayrak, "İncelemeler sonucunda kredi alan 235 bin kişinin daha sonra kuruma hiç uğramadığını tespit ettik. Medyanın da desteğiyle borç geri ödemelerini hızlandırdık. Sadece bu sene borç tahsilatı 83 trilyon lirayı buldu. 2003'te de 23 trilyon lira borç tahsis edildi" dedi.

Borç tahsilatında rekor

Kurumun son iki yılda yaptığı borç tahsilatıyla rekor kırdığını belirten Albayrak, "Yurt-Kur 1962 yılından 2003'e kadar geçen 41 yılda toplam 27 trilyon lira borç tahsilatı yapmış. Yaptığımız çalışmalarla 2 yılda borç tahsilatını 100 trilyon liraya çıkardık. Böylece devletin kayıp veya unutulmuş 100 trilyon lirasını kuruma kazandırdık. Artık bizden öğrenim ve katkı kredisi alanlar borcunu geri ödemek zorunda olduğunu bilecek" dedi.

Albayrak, ilk etapta öğrenim kredisi borcunu ödemeyen 96 bin eski mezunun hangi kuruma bağlı çalıştığını tespit ederek haciz işlemlerini başlattıklarını ifade etti. İkinci etapta 20 bin eski mezunun daha hacze gönderildiğini kaydeden Albayrak, katkı kredisini geri ödemeyen eski mezunlarla ilgili çalışmaların da tamamlandığını bildirdi. Albayrak, "Oluşturduğumuz ekipler katkı kredisini ödemeyenlerin çalıştıkları iş yerlerini belirledi. 15 Ocak'tan itibaren katkı kredisini ödemeyen 100 bin mezun hakkında haciz işlemleri uygulanacak. Borç tahsilatı devletin yükünü de azalttı. Tahsil ettiğimiz borçlar diğer öğrencilere ekonomik katkı olarak geri dönecek" dedi.

Başvuran herkese kredi

Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, son 2 yıldır Yurt-Kur'a başvuran her öğrenciyi öğrenim bursu ya da kredisi verdiklerini söyledi. 2003 yılında başvuran 230 bin öğrencinin tamamının burs ve kredi hakkından yararlandırıldığını belirten Albayrak, "Bu sene başvuran yaklaşık 240 bin öğrenciden başarı durumlarını dikkate alarak, 60 binineöğrenim bursu, 180 binine ise öğrenim kredisi tahsis ettik" dedi.

2005'te Türkiye genelinde toplam kapasitesi 2 bine varan öğrenci yurt binalarının yapılacağını kaydeden Albayrak, Ankara'da yapımı tamamlanan Ahmet Zabcı Öğrenci Yurdu'nun Ocak ayında hizmete açılacağını bildirdi. 402 öğrenci kapasiteli ve üç yıldızlı otel seviyesindeki yurt, üç kişilik suit odalardan oluşuyor. Her odada bilgisayar, televizyon ve buzdolabı bulunuyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber