Öğrenciler tatil boyunca iyilikte yarışarak kötülükten uzak kalacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2009 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Musa Özyürek

KAYSERİ- Binlerce öğrenci uzun bir eğitim döneminin ardından üç aylık yaz tatili dönemine girdi. Uzmanlar, çocukların bu dönemde kötü arkadaş çevresi ve alışkanlıklara karşı korumasız kalacağı konusunda uyarılarda bulunurken Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü daha somut bir çalışmaya imza attı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından gerçekleştirilen 'İyilik yap kutuya at' projesiyle, öğrenciler tatillerini iyilikte yarışarak geçirecek. Öğrencilerin iyilik duygularını geliştirmeyi amaçlayan proje sayesinde, tatil döneminde kendi kendilerini korumuş olacaklar. Proje kapsamında her öğrenci okullar açılana kadar yaptığı iyilikleri yazacak. Eğitim döneminin başlamasıyla birlikte yapılan iyilikler okullarda hazırlanan 'iyilik kutularına' atılacak. Oluşturulan kurul tarafından her okuldaki iyilikler tek tek açılarak değerlendirilecek. En fazla kişiye faydası dokunan iyilik birinci olacak. Yaptığı iyilikle birinciliği elde eden öğrencilere de altından dizüstü bilgisayara kadar çeşitli ödüller verilecek.

İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, CİHAN'a yaptığı açıklamada yıllardır eğitimci, sosyolog ve psikologların tatil döneminde çocuklara, ailelere tavsiyelerde ve uyarılarda bulunduğunu hatırlattı. Uyarı ve tavsiyelerin mutlaka faydası olduğunu, ancak çocukların kötü arkadaş ve alışkanlıklardan uzak tutulabilmesi için artık somut adımlar atılması gerektiğinin altını çizen Ayata, "Kayseri'de bunun adımını attık. Projeyi özellikle yaz tatili dönemine denk getirdik. Çocuklarımız yaz tatili boyunca yaptıkları iyilikleri yazacak. Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte de bu iyilikler değerlendirmeye alınacak. Birinci olan iyiliğe okul idaresi ve hayırseverler tarafından çeşitli hediyeler verilecek. İyilikte sınırlama yok, bir çocuğumuz birden fazla yaptığı iyiliği yazarak yarışmaya katılabilecek. Bu sayede hiç kimsenin uyarısı, tavsiyesi ve müdahalesi olmadan kötü alışkanlıklardan ve arkadaş ortamından uzak kalmış olacak. Ayrıca çocuklarımızın davranışları topluma örnek olacak. Bir çocuğun yere atılan kağıt veya çöpleri alarak çöp tenekesine atması diğer insanlara da örnek olacak, yere çöp atanlar bu davranışlarından dolayı utanacak ve bir daha tekrarlamayacaktır." diye konuştu.

Projenin sadece yaz tatili için değil tüm eğitim öğretim dönemi boyunca uygulanacağının altını çizen Ayata, eğitim dönemi içinde bir ay boyunca yapılan iyiliklerin iyilik kutusuna atılacağını ve komisyon üyelerinin her ay okullardaki bu kutuları açarak değerlendireceğini söyledi. Yine birinci olan iyiliklerin ödüllendirileceğini kaydeden Ayata, bunun yanı sıra iyilik ve iyiliği yapan öğrencilerin isimleri bülten şeklinde çoğaltılarak tüm il ve ilçe genelindeki okullara asılacağını açıkladı. Projeye tüm resmi, özel ilk ve orta öğretim kurumlarının dahil olduğunu kaydeden Ayata, Kayseri genelinde 726 okul bulunduğunu ve hepsine iyilik kutusunun asılacağını açıkladı.

ŞİKAYET KUTULARI İYİLİK KUTUSU OLACAK

Bazı okullarda öğrencilerin istek ve şikayetlerini dinlemek için 'şikayet kutuları' oluşturulduğunu belirten Ayata, bu kutuların iyilik kutusuna dönüştürüleceğini açıkladı.

Bir kişi veya durumu şikayet etmenin 'olayın kötü yönünden bakmak' olarak algılandığını kaydeden Ayata, "Biz öğrencilerimizin her durum ve şartta olaylara iyi yönden bakmalarını istiyoruz. Bu uygulamayla öğrencilerimiz okulumuz 'çok pis' diye şikayet kutusuna şikayetlerini bildirmek yerine okulun kirlenmemesi için gayret gösterecek. Yerde bir kağıt görüyorsa alıp çöpe atabilecek" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, her okula dağıtılacak olan iyilik kutularının meslek liselerinde yapılacağını, bunlar için ek bir masraf edilmeyeceğini açıkladı.

AMAÇ 70 MİLYONU İYİLİKTE YARIŞTIRABİLMEK

Projenin sadece Kayseri ve öğrencilerle sınırlı kalmasını istemediklerini bildiren Ayata, eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte uygulamayı Milli Eğitim Bakanlığı'na sunarak Türkiye geneline taşıyacaklarını söyledi.

Devletin bu işe el atmasıyla birlikte tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel kuruluşlarda da uygulanabileceğini aktaran Ayata, bu sayede tüm Türkiye'nin projeye dahil olacağını ve 70 milyonun iyilikte yarışarak kötülüklerin olumsuzlukların önüne geçilebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber