Borsalardaki ralli 2010'da da sürecek mi?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Ocak 2010 14:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

The New York Times (NYT), ABD borsalarının 2009 yılında yakaladığı hızlı çıkışı 2010 yılında da devam ettirip ettiremeyeceğine, geçmişteki istatistiklerle cevap aradı.

Gazetede yayımlanan bir haber analizde, yıl içinde çıkış yakalayan bir hissenin gösterdiği performansın, onun bir sonraki sene de genellikle aynı yönde hareketine devam etmesine yardımcı olduğuna işaret edildi.

Ancak NYT, istatistiklere göre bunun ABD borsalarında genel endeks hareketlerinde yol gösterici olamayacağını belirtti.

ABD'nin gösterge endeksi olan Dow Jones'un kurulduğu 1896 yılından bu yana yıllık getirileri bu tezi destekliyor. Dow Jones bu süreçte 73 kez yıllık artış performansı gösterdi. Endeksin, bu çıkışların yaşandığı yıllardan sonraki seneyi yükselişle tamamlama oranı yüzde 64 oldu.

ORANLAR YAKIN

Ancak, değer kaybı ile geçen bir yılın ardından endeksin takip eden yılda yükseliş gösterdiği senelerin oranı da benzer şekilde yüzde 65 oldu. Farklı performans gösteren yılların ardından gelen yükseliş oranları birbirine bu kadar yakın olunca, bir sene yaşanan artışın, yine değer kazancıyla takip edileceği tezini destekleyecek yeterli veri sağlanamıyor.

Bu sonuçlara göre, 2009 yılında yaşanan iyi performansın 2010 yılında da devam edeceği anlamına gelmediği ortaya çıkıyor.

Tabii, buradaki iyi olan şey ise endeksin değer kazandığı yılların oranının yüksek olmasının, hisse senedi alıp uzun dönem beklemeyi tercih eden yatırımcıların lehine eğilim göstermesinde yatıyor.

Ülkede borsa endeksleri, küresel finansal krizin etkilerinin azalmasına yönelik beklentilerin artmasıyla, Mart ayında başladığı ralliyi yılsonuna kadar devam ettirme başarısını gösterdi.

DURAĞAN VE KAZANDIRAN HİSSE ANALİZİ

Haber analizde, 2010 yılı performansı, kazandıran hisseler ve durağan hisseler temel alınarak değerlendirildi. Bu tanımlamalar hisselere, piyasa değerlerinin defter değerine oranı hesaplanarak veriliyor. Eğer bu oran yüksek ise o hisse kazandıran, tersi ise durağan olarak tanımlanıyor. Geçen seneki performanslarına bakıldığında kazandıran hisseler, durağan olanlara göre daha fazla getiri sağladı.

Yatırım danışmanları da bu performansı göz önüne alarak, kazandıran hisselerin 2010 yılında da aynı şekilde daha fazla getiri sağlayacaklarını öngörüyor.

YETERLİ DEĞİL

Fakat bu oranları 1926'dan beri görülen performansa göre inceleyen Chicago Üniversitesi'nde görevli finans profesörü Eugene F. Famam, bu konuda da kesin çıkarıma ulaşılamayacağını belirtti. Bu da, bu iki hisse kategorisinde 2009 yılında görülen performansın, 2010 yılı için belirleyici olamayacağını ortaya koydu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan, kurumsal müşteriler için risk modellemesi yapan Quantal International şirketini başkanı Lawrence G. Tint, eğer yıllık performans sonraki yılın göstergesi olsaydı, "yatırımcılar 1 Ocak'ta, önceki yıl görülen eğilim sonrasında satma ve alma işlemini yapma peşinde olurdu" dedi.

SAĞLIKLI OLAN BU

Tint, her ne kadar 2009 getirilerinin, 2010'da yatırımcıların önünü görmeleri konusunda tam anlamıyla yol göstermemesi, onların moralini bozsa da bunun piyasa işleyişi açısından sağlıklı olduğunu da söyledi.

Tint, aksi takdirde, "gereksiz ve sağlıksız bir çalkantı ortamı oluşurdu" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber