Durak: Mal varlığım 40 milyon dolardan biraz fazla olabilir

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mart 2010 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak servetini "40 milyon doların üzerinde" diye açıkladı ve ekledi: "Eşim zengin kızıysa ben ne yapayım?" Ancak kayınbiraderi yıllar önce "Biz sanıldığı kadar zengin bir aile değiliz. Kız kardeşimin geliri nedir ki bu kadar mal sahibi olsun?" demişti

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkındaki rüşvet iddiaları ve mal varlığındaki şaibelerle ilgili olarak dün İstanbul Swissotel'de bir basın toplantısı düzenledi. Ancak Durak'ın verdiği bilgilerle Adana'da onun yükselişini yakından izleyen çevrelerin ulaştıkları veriler arasında büyük çelişkiler dikkati çekti. Aytaç Durak, dünkü basın toplantısında zenginliğinin 40 yıl öncesine dayandığını savunarak, "Servetim iddia edildiği gibi 40 milyon doların biraz üzerinde olabilir. Eşimin 1 milyon 400 bin, benim ise 400 bin metrekare arazim olduğu doğrudur. Kira gelirlerim var. Eşim zengin kızıysa ben ne yapayım" dedi. Partisinden Mustafa Tuncel'in "2 milyar dolar servet yaptı" iddiaları üzerine İstanbul Swissotel'de medya mensuplarının karşısına geçen Durak, 7 dönem belediye başkanlığı yaptığını belirtirken şunları söyledi:

EŞİMİN BABASINDAN KALDI İLK

TAPU 1970'DE: 1970'li yıllarda Durak İnşaat firmasını kurdum. O tarihten beri Adana'nın kuzeye inşa edilmesi için çalıştım. Buraya bu tapuları ben bohçayla getirdim. 1970'de ilk tapumu aldığım zaman belediye başkanı değildim. Eşimin üzerine bazı gayrimenkulleri geçirdiğim iddia ediliyor. Eşimin de babasından kalan 1 milyon 400 bin metrekare arazisi var. Eşim, zengin kızıysa ben ne yapayım kardeşim.

BİR ŞEHİR KURDUM: Başkan olduktan sonra mal varlığımda ciddi artış olmadı. Ben bir şehir kurdum, yeni Adana'yı kurdum, orada önceden aldığım gayrimenkuller zamanla değerlendi. O arazileri başkan olmadan önce aldım. Belki mal varlığım 40 milyon dolardan daha fazladır. Mustafa Tuncel, gündemi değiştirmek istiyor. Benimle uğraşanlar siyasi mevta oluyor.

KONUT ARAZİSİNE ÖZEL OKUL: Önemli olan yeşil alanlara yapılmasın, konut alanlarına yapılsın. Benim de o okulun çevresinde arazilerim var. 26 dönüm civarında bir arazi. 613 bin lira ödenmiş. Bu satıştan dolayı 94 bin lira vergi ödendi. Varsa bir usulsüzlük o da giderilir.

İŞTE ÇELİŞKİLERİN BİRKAÇI

Aytaç Durak 27 Nisan 2001'de bir adli soruşturma nedeniyle eski adı Yarbaşı olan Şehit Erdoğan Çıtak Karakolu'nda verdiği mal bildiriminde 500 dönem arazisi bulunduğunu ve yıllık eski Türk Lirası'na göre 50 milyar gelir beyan etmişti. Durak dün arazilerinin 1800 dönüm olduğunu açıkladı. Bu artışın nedenleriyle ilgili ise bir açıklama yapmaması dikkat çekti. Diğer yandan Durak'ın kayınbiraderi Faruk Köymen 2004 Mart'ında Adana'da yayın yapan Kanal a televizyonundaki açıklamasında "Bizi yanlış işlerine bulaştırmasın. Biz sanıldığı kadar zengin bir aile değiliz. Farklı şekilde edindiği malları da kızkardeşimin üzerine yaparak bizi toplum önünde küçük düşürüyor. Benim kız kardeşimin geliri nedir ki bu kadar mal sahibi olsun" demişti. Bu arada Aytaç Durak'ın tarla olarak aldığı yüzlerce dönüm arazinin bugün rantı çok yüksek imarlı arsalar haline geldiği de iddia ediliyor. Durak ve 52 meclis üyesiv e 2 bürokrat Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görevi kötüye kullanmaktan yargılanıyor. Öte yandan bir petrol istasyonunun ruhsat alımında 260 bin dolar rüşvet alındığı iddiası partileri harekete geçirdi. MHP'li Meclis Üyesi Mustafa Tuncel'in ardından olayda adı geçtiği öne sürülen CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Esendemir de İl Disiplin Kurulu'a sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber