Kamuda 'Islak imza' dönemi kapanıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Mart 2010 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere kamu kurumlarındaki yazışmaların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yönünde ilk adım atıldı.

Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ile yurtdışındaki 200 temsilciliği kağıt evraktan kurtaran, 'Belge-Arşiv' belge yönetim sisteminin diğer kamu kurumlarına da yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nda kullanılan Belge-Arşiv sisteminin yaratıcısı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, sistemin Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere diğer kamu kurumlarına da tanıtılması ve benzer sistem kullanan diğer kurumlar ile uyumlu çalışır hale getirilmesi yönünde ortak çalışma yürüttüklerini açıkladı. Koru, tasarımı kendisine ait belgeleme sistemi sayesinde bakanlık merkez teşkilatı ile yurtdışındaki temsilciliklerin tüm işlem ve yazışmalarının bilgisayar ortamına aktarıldığını ve artık 'hiç' ıslak imzalı kağıt belge kullanılmasına gerek kalmadığını belirtti. Koru, Dışişleri Bakanlığı'nın şu anda 10 milyonun üzerinde belgeyi elektronik ortamda koruduğuna işaret etti.

SIRADA GENELKURMAY VAR

Dışişleri'ndeki başarılı uygulama diğer kamu kurumlarının da dikkatini çekti. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi kamu kurumlarıyla bir araya gelerek sistem hakkında brifingler veren Koru, 'Amaç, kamunun tüm işlemlerinin elektronik ortama taşınması ve devletin ortak elektronik arşivinin oluşması' dedi. Dışişleri Bakanlığı'nın kendisinde hiç kağıt kullanılmazken, henüz sistem uyumu olmadığı için diğer kamu kurumlarıyla haberleşmede 'ıslak imzalı belgeler' kullanılmak zorunda. Birbirini aynı ya da birbiriyle uyumlu sistemler kurulduğunda 'ısla imzalı' belge kullanmaya ihtiyaç kalmayacak. Koru, önümüzdeki dönemde Genelkurmay Başkanlığı, Mili Savunma Bakanlığı ve diğer bazı kamu kurumlarına da tanıtım yapmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

DÜŞÜK MALİYETLİ ÇÖZÜM

Programın tasarımcısı da Naci Koru olduğu için, dışarıdan yaptırılması halinde milyonlarca liraya mal olacak Belge-Arşiv sisteminin kamu kurumlarına kurulması oldukça düşük maliyetle gerçekleşecek. Belge-Arşiv programı için Dışişleri yazılımcıları tarafından hazırlanan kaynak kod da diğer kurumların yazılımlarında örnek alınabilecek.

BORDO, BİOMETRİK PASAPORTLAR YOLDA

Koru'nun sorumluluğu altında bulunan bir diğer proje de Türk vatandaşlarına verilecek yeni pasaportların hazırlığı. Uzun süredir konuşulan biometrik pasaportlar 1 Haziran'dan itibaren dağıtılmaya başlanacak. Eskiden lacivert olan umuma mahsus pasaportların rengi değiştirilerek bordoya çevrildi. Kırmızı olan diplomatik pasaportlar siyaha, yeşil olan hizmet pasaportları da gri renge çevrildi. Pasaportların dış kapağında biometrik olduklarını gösteren bir sembol yer alırken pasaportların içinde de iki adet farklı barkod numarası yer alıyor.

UTKU ÇAKIRÖZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber