AB'ye uygun imam geliyor

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, AB'den müzakere tarihi alındıktan sonra, bu ülkelerde imam, vaiz ve din ataşesi olarak görev yapacak personele, üniversitelerin desteğiyle 'AB içerikli özel bir eğitim programı' uygulamaya başladı. Bu nedenle, AB ülkelerindeki hizmet süresi 2004 sonunda sona eren personelin görev süresi altı ay uzatıldı.
Ağustostan itibaren AB ülkelerine gönderilecek personel, dil, tarih, kültür, AB kimliği, AB'deki İslam algısıyla din ve devlet ilişkileri konusunda eğitiliyor. Eğitim programında gidilecek ülkenin sosyoekonomik, kültürel, dinsel ve tarihsel açıdan durumu ve farklılıkları da anlatılıyor. Diyanet'ten sorumlu Bakan Mehmet Aydın, Avrupa ile Türk kamuoyunu siyasi ve kültürel diyaloglarla yakınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek, çalışmaları şöyle sıraladı:
400 makale: 17 Aralık'tan sonra AB gazetelerindeki 400 yazı değerlendirildi. Yüzde 80'inde 'Müslüman ülke giriyor' vurgusu var. Türkiye'nin tarihi vizyonu, sosyoekonomik, siyasi, kültürel, edebi durumu AB kamuoyuna anlatılmalı. AB'deki fundemantalizm kaygısı ancak böyle aşılır.
Namaz vakitleri fırsat: AB'deki Türklerin entegrasyon sorunu, din ve kimlikle ilgili kaygısı var. Türklerin bilinçlendirilmesi için de bir eylem planı hazırlanacak. Diyanet görevlileri günde beş defa namaz vakti halkla ilişki kuruyor. AB'ye tanıtımda bunu değerlendirmek zorundayız.
Edebi, kültürel zenginlik: Kampanyalarla kültürümüz AB'ye anlatılacak. Anadolu Ateşi, İdil Biret, Suna Kan, Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal AB'de biliniyor. Bu liste genişletilmeli. Dışişleri tek başına yapamaz. Bu, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, diğer bakanlıklar ve Diyanet'in de işi.
Bilgi sepetleri: Dinle ilgili soru ve sorunları dinledik, dinliyoruz. Bu konuda bilgi sepetleri oluşturuyoruz. Bunları değerlendirip, yeni çözümlere gideceğiz. Kadın-erkek eşitliği gibi temel sorunları da analiz ediyoruz. Bütün bu bilgi ve sonuçları AB sürecinde değerlendireceğiz.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber