Öğretim üyelerinin başka üniversitelerde görevlendirilmesine sınırlama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mayıs 2011 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi, öğretim üyelerinin başka üniversitelerde görev almalarını sağlayan hükmü iptal etti.

2547 sayılı Kanunun değişik 41. maddesi şu şekildedir:

"Yükseköğretim Kurulunca; bu kanun kapsamındaki Devlet yükseköğretim kurumlarının, çeşitli bilim ve sanat dallarındaki öğretim üyesi ihtiyaçları ve bu öğretim üyesi ihtiyaçlarının hangi yükseköğretim kurumlarından karşılanacağı, öğretim üyesi mevcutları dikkate alınarak tespit edilir ve ihtiyaçlar karşılanmak üzere ilgili üniversitelere bildirilir. Bu üniversitelerin rektörleri Yükseköğretim Kurulunca ihtiyaç listelerinin kendilerine intikal ettirilmesi tarihinden itibaren en çok iki hafta içinde ihtiyaçları karşılamak üzere hangi öğretim üyelerini görevlendirdiklerini Yükseköğretim Kuruluna bildirirler. Bu görevlendirmeler bir yarı yıldan az,dört yarı yıldan fazla olmamak üzere kadroları kendi üniversitelerinde kalmak kaydıyla yapılır."

Anayasa Mahkemesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun başvurusu üzerine, yukarıda yer alan maddede koyu olarak gösterilen bölümleri iptal etmiştir.

Maddenin ilk cümlesi, ihtiyaçların YÖK tarafından üniversitelere bildirilmesi; ikinci cümlesi üniversitelerin belirledikleri öğretim üyelerini YÖK'e bildirmesi; üçüncü cümlesi ise görevlendirme süresini düzenlemektedir. Anayasa mahkemesi, bu hükümlerden sadece üniversitelerin belirledikleri öğretim üyelerini YÖK'e bildirmesini içeren 2. cümlesini iptal etmitşir.

İptal hükmü, Resmi Gazetede yayımladıktan başlayarak 1 yıl sonra yürürlüğe girecektir.

MAHKEME KARARININ RESMİ HALİ

Sıra No Esas Sayısı Konusu İnceleme Evresi Verilen Kararın Sonucu
2 2009/56 Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 4.11.1981 günlü, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 17.8.1983 günlü, 2880 sayılı Kanun'un 22. maddesiyle değiştirilen 41. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinin iptaline karar verilmesi istemi. Esas

1- 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 17.8.1983 günlü, 2880 sayılı Kanun'un 22. maddesiyle değiştirilen 41. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE,

2- İPTAL HÜKMÜNÜN, KARARIN RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK BİR YIL SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber