RTÜK ile Sağlık Bakanlığı'ndan gıda takviye ürünleriyle mücadelede işbirliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2012 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Sağlık Bakanlığı, bazı televizyon kanallarında pek çok hastalığı tedavi ettikleri iddiasıyla tanıtımı yapılan gıda takviye ürünleriyle mücadele konusunda işbirliği yapacak.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, gıda takviye ürünlerinin tanıtıldığı yayınlarla ilgili bugüne kadar 138 ihlal raporu düzenlendiğini belirterek, raporlara konu olan yayın kuruluşlarının tamamına müeyyide uygulandığını söyledi.

Söz konusu ürünler ve halkı yanıltıcı yayınlarla mücadele konusunda, başta Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Reklam Kurulu olmak üzere ilgili kurumların işbirliğinin sağlanması ve gerekli önlemlerin alınması için girişimlerde bulunulacağını belirten Dursun, halkı yanıltıcı yayınlara karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere dün Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldiklerini bildirdi.

Çalışma toplantısına Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman ve ilgili bürokratların katıldığını belirten Dursun, ''Toplantıda halkı yanıltıcı yayınlara karşı alınacak önlemlerin belirlendi. Bakanlık yetkilileri, konuya ilişkin yürüttükleri mevzuat çalışması hakkında bilgi verdi ve RTÜK yetkililerine söz konusu programları yoğun olarak yayınlayan televizyon kanallarının isimlerini bildirdiklerini söyledi'' dedi.

Toplantıda gıda takviye ürünleriyle ilgili yanıltıcı reklam mahiyetindeki yayınların önlenmesi konusunda hangi tedbirlerin alınabileceğinin görüşüldüğünü kaydeden Dursun, yapılan değerlendirmeler sonucu kurumların işbirliğiyle alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

''Söz konusu ürünlerle mücadele çalışmalarına RTÜK ve Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Reklam Kurulu olmak üzere ilgili tüm kurumların müdahil olmaları sağlanacak ve bunun için gerekli girişimlerde bulunulacak.

RTÜK yayın kuruluşlarıyla özel gündemli bir toplantı düzenleyerek, bu tür yayınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda toplatılan veya yasaklanan ürünler düzenli olarak RTÜK'e bildirilecek ve RTÜK uzmanları yayın denetimlerinde Sağlık Bakanlığı'nın verilerini dikkate alacaklar.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılacak izlemeler sonucunda tespit edilecek yayınlar, RTÜK ve Sağlık Bakanlığı arasında kurulacak özel iletişim hattı üzerinden RTÜK'e anında bildirilecek ve denetimler bu tespitler üzerinde yoğunlaştırılacak. Böylece denetim süreci daha etkin ve süratli işleyecek.

Halkın yayın yoluyla istismarının önlenmesi ve istismarcılarla daha etkin mücadele için mevzuatta değişikliğe gidilmesi yönünde çalışmalar yapılacak.

Ayrıca mevcut yaptırım sisteminin yanı sıra Sağlık Bakanlığı ve RTÜK tarafından sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, televizyon programlarına katılarak halkı bu tür ürünler konusunda uyaracaklar. Ayrıca halkı uyarmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından televizyonlarda yayınlanmak üzere kamu spotları hazırlanacak ve bu konuda da RTÜK'le işbirliği yapılacak.

Genel sağlık bağlamında değerlendirilmesi halinde söz konusu yayınlarla ilgili olarak gerekirse televizyon kanallarında halkı uyarıcı bildiriler yayınlanabilecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber