'Okul sütü' ile ekonomiye 400 milyon lira gelecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Mart 2012 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Anasınıfından itibaren 5 yıl boyunca öğrencilere ücretsiz olarak süt dağıtılacak.

SETBİR Başkanı Yörük, haftanın 5 günü yaklaşık 7 milyon öğrenciye süt dağıtılacağını, bunun da ekonomiye 400 milyon lira katkısı olacağını söyledi.

Hükümet süt tüketimini artırmak maksadıyla anasınıfından başlamak üzere ilk 5 yıl öğrencilere süt dağıtacak. "Okul Sütü Projesi" ile yaklaşık 7 milyon öğrenciye haftanın 5 günü 200 mililitrelik süt dağıtılacak.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Murat Yörük, projenin süt tüketimini artırmak açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Projenin çocuklara alışkanlık kazandıracağını belirten Yörük, bu uygulamanın bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini savundu.

Kişibaşı tüketim 20 litre artar

Gelişmiş ülkelerde de tüketimin artması için benzer uygulamaların yapıldığını bildiren Yörük, "Türkiye'de kişibaşı yıllık süt tüketimi 26 litre. Gelişmiş ülkelerde bu rakam 100 litrenin üzerinde. Biz tüketimimizi en az 4 kat artırmak istiyoruz. Okul Sütü Projesi ile tüketim birkaç yılda 40-45 litreye çıkar" dedi. Haftada 5 gün süt dağıtılmasının ekonomiye de önemli katkı sağlayacağını kaydeden Murat Yörük, "Ekonomiye 400 milyon lira katkı sağlanacak. Bu da sektörün yüzde 4'üne tekabül ediyor" diye konuştu.

Et fiyatını da düşürür

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, mart, nisan ve mayıs aylarında süt üretiminin bol, talebin ise düşük olduğuna dikkat çekti. Okullarda süt dağıtımının talebin az olduğu aylarda süt fiyatlarının düşmesini engelleyeceğini kaydeden Çallı, "Üreticinin eline para geçtiği için de üretimde süreklilik yaşanacak. Parasını düzenli alan üretici de hayvanını kesime göndermeyeceği için et fiyatları düzene girecektir" dedi.

Kusurlu malın ifşası merdiven altını bitirir

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kusurlu gıda üreten firmaların isimlerinin bakanlığın internet sitesinden ifşa edileceğini açıkladı. Eker, uygulamanın en geç 10 gün içerisinde başlayacağını söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan SETBİR Başkanı Murat Yörük, uygulamanın sektördeki merdiven altı üretimi bitireceğini kaydetti. Uygulamanın orta vadede olumlu sonuç vereceğini belirten Yörük, "Kimse adının kötü anılmasını istemez. Firmalara verilen cezalar da caydırıcı olursa 2-3 yıl içinde kayıtdışı üretim yok denecek seviyelere düşer" diye konuştu.

HABER: Zeynep CEYLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber