Bir paket sigara parasına 2 dönüm arazi sigortalanıyor

Yozgat Valisi Necati Şentürk, çiftçilikle uğraşan vatandaşların ekili tarım alanlarını mutlaka sigorta yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 17:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şentürk, bir paket sigara parasına 2 dönüm arazinin sigortalanabildiğini ifade etti.

Vali Necati Şentürk, geçen hafta etkili olan sağanak yağmur sonrası selden zarar gören Ovakent, Özler beldesi ile bazı köylerde incelemelerde bulundu. Şentürk, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, selden zarar gören üreticilere tohum desteği sözü verdiklerini, diğer desteklemelerin ise Tarım Bakanlığı tarafından yapılabileceğini, bu yönde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Devletin, her zaman vatandaşının yanında olduğunu ve selden zarar gören çiftçinin yaralarının sarılacağını söyleyen Vali Şentürk, "Özellikle pancar üretilen bölgelerde çok ciddi hasarlar mevcut. Yaklaşık 10 bin dekar alanda ürün kaybı söz konusu. Bunların bir kısmı telafi edilebilir nitelikte. Bir kısmı da telafi edilemeyecek durumda. Telafi edilebilir özellikte, pancar ekilebilir durumda olan alanlara tohum desteği vereceğiz." diye konuştu.

"SİGORTA DESTEĞİ"

Devletin sigorta desteği verdiğinin de altını çizen Vali Şentürk, "Bir dönüm arazinin sigorta bedeli 2,5-3 lira civarında ve bunun da yarısını devletimiz karşılamaktadır. Fakat ne hikmetse çiftçilerimiz ekili alanlarını sigorta ettirmekten kaçınıyor. Bu da çiftçilerin aleyhine ve zararına neden oluyor. Oysa bir paket sigara parasına yaklaşık 2 dönüm arazi sigortalanabiliyor ve bunun da yarısı devletten destek olarak ödeniyor. Buradan çiftçilere çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bu yıl ve bundan sonraki yıllarda ekili ürün alanlarını bu gibi tabii afetlere karşı sigorta yaptırsınlar. Böylelikle de hiçbir kimseye ihtiyaçları olmadan ürün kayıplarını ve zararlarını sigortadan alabilirler. Artık devlet o istikametten bir destekleme yapıyor. Bunun bilinmesinde fayda var. Bütün çiftçilerimizin, bundan sonra meydana gelebilecek doğal afetlere karşı ürünlerini sigorta yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Geçmiş olsun diliyorum. Allah, bir daha böyle ürün kaybına neden olacak tabii afetleri göstermesin. Buna da çok şükür diyoruz. Ekili alanlarımızın tamamını sel basmış değil. Belli alanlarda var. Buralarda da gerekli çalışmaları yapıp, destek vereceğiz." şeklinde konuştu.

"ALTERNATİF ÜRÜN"

Vali Şentürk, alternatif ürün yetiştiriciliği konusuna da değindiği konuşmasına şöyle devam etti: "Boğazlıyan'da, özellikle pancar üretimi yapılıyor. Pancar, burada önemli gelir getiren geçim kaynağı. Ayrıca, şeker fabrikasının bulunması ve sulanabilir alanların çokluğu nedeniyle halkın tercihi pancardan yana, alternatif ürün olarak silajlık mısır, ayçiçeği olabilir. Bunun da ilerleyen yıllarda değişik ürün çeşitlendirilmesi yapılmasında bence fayda var. Böylelikle hem tabii afetlere karşı daha güvenli olabilir hem de belki çiftçimiz daha fazla gelir elde edebilir."

Vali Şentürk'e, Ovakent beldesinde köy sakinleri tarafından yapılan gözleme ve ayran ikram edildi. Vali Şentürk'ün selden zarar gören bölgelerde yaptığı incelemelere Kaymakam Vekili Yenifakılı Kaymakamı Selami Kaya, Belediye Başkanı Mustafa Özdal, AK Parti İlçe Başkanı Hamza Kaya, İl Genel Meclis Üyesi Bayram Eroğlu ve belde belediye başkanları katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber