Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası çevre düzenlenmesi için çalışmalar başladı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO)'nün Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın etrafında çevre düzenleme çalışmaları kapsamında kamulaştırılan binaların yıkımına başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Divriği Ulucamii ve Darüşşifası etrafındaki binalara 2. etap kamulaştırma çalışmalarının ardından anlaşma sağlanan ve kış dolayısıyla bir süre daha evlerinde kalma izini verilen mülk sahiplerinin evlerini tahliyelerinin ardından Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun kararı doğrultusunda 96 parsel üzerinde bulunan binaların yıkım çalışmalarına başlandı.

İl Özel İdaresi ekiplerince yıkılmaya başlanan binaların, Divriği Belediyesi ve Sivas Müze Müdürlüğü'nün denetiminde yapılıyor. Yıkım çalışmalarının tamamlanmasından sonra bölgede arkeolojik kazı çalışmalarına başlanacak. Tarihi bulgu olma ihtimaline karşı cami önünde ve kale altı bölgesinde yapılacak kazı çalışmalarının yanı sıra çevre düzenlemeleri proje çalışması da yürütülecek. Çalışmalar kapsamında Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile tarihi Divriği Kalesi arasında yürüyüş parkuru, hediyelik eşya ve satış alanları yapılacak.

Ulucamii ve Darüşşifa'sı etrafında daha sonra belirlenecek bir alana kent tarihi müzesi kurularak, Divriği'nin yaşam kültürünü yansıtan ve ilçe genelinde bulunan tarihi eşya ve envanterler sergilenmesi hedefleniyor. Uzlaşma sağlanamayan 24 parsel hakkında hukuki işlemlerin başladığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber