İyi kolesterolün yüksek olması kalp krizi riskini azaltmıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 22:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanda iyi kolesterol seviyesinin yüksek olmasının kalp krizi riskini azaltmayabileceği belirlendi.

''The Lancet'' dergisinin internet sitesinde yayımlanan araştırmada, yaygın inanışın aksine, iyi kolesterolün yüksek olmasının kalp krizi riskini azaltmadığı belirtildi.

Araştırmaya imza atanlardan Sekar Kathiresam, kötü kolesterol seviyesinin düşük olmasının kalp krizi riskini azalttığını ancak yaptıkları araştırmanın iyi kolesterol seviyesinin artmasının kalp-damar hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltmayabileceğini vurguladı.

Amerikalı bilimadamları, iyi kolesterolün üretimini yüzde 10 artıran ve kalp krizi riskini yüzde 13 azaltan bir geni taşıyanlar ve bu gene sahip olmayanların sağlık durumunu karşılaştırdı.

Bilimadamları, söz konusu geni taşıyanların kalp krizi riskinin diğerleriyle aynı olduğunu gördü. Araştırma sonuçları kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak için iyi kolesterol seviyesini artırmaya yönelik bazı tedavilere gölge düşürse de bilimadamları, daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirterek, kandaki iyi kolesterol seviyesini yükselten ve aynı zamanda kalp krizi riskini azaltan bilinmeyen bir etkenin olabileceğine dikkati çekti.

Konuya ilişkin makale, Fransız ''Le Figaro'' gazetesinin internet sitesinde de yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber