Atık çamuru kurutma tesisi yaptılar, mevzuatı aşamadılar

Bursa'da bir makina fabrikası, Avrupa Birliği müktesebatı gereği 10 milyar euroluk yatırım yapılması gereken atık su çamuru kurutma tesisi kurdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tesisi Avrupa'daki rakiplerinin yarı fiyatına inşa eden firma, mevzuatı aşamadığı için tesisi Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne hibe ediyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren AET Makine Genel Müdürü Halil İbrahim Kalın, bu konuda ilk olarak İnegöl Organize Sanayi Bölgesi için kurulacak atık çamuru kurutma tesisi için proje bazında çalışma başlattıklarını belirterek, ?Biz kendi imkanlarımızla bu çamur kurutma makinasını daha kaliteli olarak yaptık. Kurutma tesisi proje safhasında iken, dönemin Çevre Bakanı Osman Pepe ve müsteşarları ile konuştuk. Bize neticeyi göstermek için ?küçük çaplı bir tesis yapıp çalıştırın' dediler. Küçük tesis 2-3 tonluk bir tesistir. Biz büyükşehirlere de göstermek için günlük 50 ton kapasiteli bir tesis kurduk. Bu sistemi çalıştırdıktan sonra organize sanayi bölgesi müdürlüklerine davetler gönderdik. Kalibrasyon konusunda Türkiye'de bir yönetmelik oluşmadı. Ancak AB normlarında netice alıyoruz. Tesisten çıkan kuru çamur, 3-4 bin kalori değeri ile linyit ayarında yakılabiliyor. Firmamızın kalite belgeleri var. Türkiye'de olmayan bir şeyi ilk defa imal etmenin zorluğunu yaşıyoruz" dedi.

BAKANLIK OLUMLU RAPOR VERDİ

Avrupa'dan mühendislik, işçilik girmeden çamur kurutma tesisi kurmayı başardıklarını kaydeden Kalın, "Çevre Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları ile Başbakanlığa bu sistemi imal ettiğimizi belirten yazılar gönderdik. Türkiye'de AB normlarına göre 10 milyar euroluk bir çamur kurutma yatırımı yapılması gerekecek. Böyle bir tesisleşmenin yerli imkanlarla karşılanabileceğine inanıyoruz. Başbakanlık'tan güzel bir destek geldi. Başbakanlığın talebi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan 4 kişilik bir teknik heyet gelip inceledi. Çamuru nasıl kuruttuğumuzu her aşamasında gördüler. Notlar alıp değerlendirdiler. O zamanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a rapor sundular. Bu raporun olumlu olduğunu öğrendik" diye konuştu.

AMERİKALILAR ORTAKLIK TEKLİF ETTİLER

Çevre Mühendisi Halil İbrahim Kalın, bu tesisleri görmek için İSKİ'de çamur kurutma sistemi kuran Amerikalı bir firma yetkilisinin incelemeye geldiğini de kaydederek, "İSKİ'de kurutma tesisleri olan bir firmaydı. Neden bu kadar kaliteli bir tesis yaptığımızı sordular. Bize, yabancı ortaklık olarak ihalelere girme teklifinde bulundular. Hatta bizi satın almak için teklifte bulundular. Avrupa'da 1,5 milyon euroya yapılacak bir tesisi yarı fiyatına yapabiliyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bu tesisi hibe etmeye çalışıyoruz. Özlüce'deki arıtma tesislerine bu sistemi kurarak, neticeyi uygulamada bütün Türkiye'ye göstermeyi hedefliyoruz. Çıkan kuru çamurların kalografik değeri, atıkların evsafına göre 3 bin ile 4 bin kalori arasında değişiyor. Linyit kömürlerinden daha yüksek değere sahipler. Çıkan çamurlar çimento fabrikalarında yakmada kullanılabiliyor. Yakılan malzemelerin külleri de çimentoda bağlayıcı katkı maddesi olarak değerlendirilebilecek niteliktedir. Bu tesisin en büyük işletme maliyeti termal enerji gideridir. Bunu da çıkan kendi kurutulmuş çamuru yakarak elde edebiliriz. Ayrıca kurutmada çıkan gazların filtrezasyonu da sistemimizde mevcuttur" dedi.

?TÜRKİYE'DE MEVZUAT SIKINTISI VAR?

Türkiye'de mevzuatların 2012 yılı sonuna kadar bu tesislerin kurulmasını mecburi hale getirdiğini ancak bunun ertelendiğini kaydeden Halil İbrahim Kalın, "Ancak Türkiye'de mevzuat açısından bir alt yapı olmadığından ve AB ilişkileri yavaşladığından tarih sürekli erteleniyor. Şu anda atık çamuru kurutma tesisi mecburiyeti 2015 yılına ertelendi. Şehircilik ve Çevre İl Müdürlükleri sürekli atık sularla alakalı denetim yapıyorlar. Bu arada belediyelerin arıtma tesislerinde çamur stoğu için planladıkları lagünler doldu. Çamurlar belediyeler ve organize sanayi bölgelerindeki arıtma tesisleri için büyük problem teşkil ediyor. Bazı arıtma tesislerinin gece saatlerinde atık suları çamurlu olarak derelere deşarj ettiklerine dair tartışmalarda Bursa kent gündemini meşgul ediyor" şeklinde konuştu.

?BU TESİSLERİ BURSA'DA KULLANALIM, ÇEVREYE KATKI YAPALIM?

AK Parti eski Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu da, Türkiye'de ilk çamur kurutma makinası yapılmasının gurur verici bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, "Türk patenti olduğu için bürokratlar yerli üreticinin önlerine anlamsız yönetmelik maddeleri çıkartıyorlar. 2 gün sonra AB'ye girdiğimizde 10 milyar euro paramız, İtalyan, Alman ve İsviçre firmalarına gidecek. Bu 10 milyar euroluk işi bizim Türk mühendisimiz, işçimiz yapabilirken niye onlara verelim. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu fabrikayı ziyarete geldi. Bu sistem hoşuna gitti. Firmamız bunu Bursa Belediyesi'ne hibe etti. Bunu Batı Arıtma Tesisleri'ne götürüp kullanabilirler. Tamamen ücretsiz veriyor, hibe ediyor. Günde 50 ton çamurunuzu kurutalım. Bu deneme tesisi ile Bursa'da çamuru kurutmaya başlarsak çevre konusunda da önemli başarıya fiilen imza atarız. Fındık büyüklüğünde kuru çamura dönüştürelim. Bunu çimento fabrikasında, bir tesiste yüksek kalorili yakıt olarak kullanalım. Bu Türk mühendislerinin, işçisinin yaptığı tesisi değerlendirelim. Bursa genelinde belediye olarak günlük 500 ton çamur çıkıyor. Sanayilerle birlikte günlük 750 ton çamurumuz var. Avrupa'da da bu çamurlar kurutulup yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. Bursa'da ise lagünlerde biriktiriliyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber