'Eğitimde yeni arayışlar' çalıştayı sona erdi

Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Dumlupınar Üniversitesi'nce hazırlanan ?Eğitimde Yeni Arayışlar? konulu çalıştay sona erdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalıştay değerlendirmesinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, çalıştayın Kütahya eğitimine ciddi katkılar sunacağını bildirdi. Esen, çalıştaydan yayılan düşüncelerin Türkiye genelinde ses getireceğini söyledi.

Hilton Garden Inn Kütahya Otelinde 2 gün süreyle devam eden ?Eğitimde Yeni Arayışlar? konulu çalıştay, komisyon raporlarının okunması ile sona erdi. Çalıştay sonrasında bir değerlendirme konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, çalıştayda emeği geçen herkese ve il dışından katılan tüm katılımcılara şükranlarını sunduğunu söyledi. Esen, "6 ay önce bir fikir olarak ortaya konulan çalıştayımız ilimizde başarıyla sonuçlanmıştır. Bundan dolayı derin bir huzur içerisindeyiz. Milli Eğitim Bakanlığımız eğitimde yeni bir reform sürecini başlatmış, bu reform sürecine paralel olarak da bütün iller kendi konumunu almak zorundadır. Kütahya olarak biz kendi önlemimizi aldık. Sistemi ilimizde yeniden kurgulamak, anlamak ve algılamak bağlamında üzerimize düşeni yapma sorumluluğuyla hareket ettik. Bu sorumluluk bilincinin tüm iller tarafından örnek alınacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla biz daha önce de ifade ettiğimiz cümleyi tekrar edecek olursak, biz Kütahya'dan baktık, Türkiye'den gördük. Bu çok büyük bir hayaldi. Çünkü insan hayalleri kadar vardır. Varsın desinler ki, ?hayal mi kuruyorlar?? evet biz hayal kuruyoruz. Mutlaka hayallerimizin bir bölümünü gerçekleştireceğiz? dedi.

Esen, çalıştaya emeği geçenlere, katılımlarıyla destek verenlere teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

Daha sonra çalıştay bildirgesinin okunmasına geçildi. Bildirgeyi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan okudu. Prof. Dr. Okuduğu çalıştay bildirgesinde şu ifadelere yer verdi: ?Turan 21-22 Eylül 2012 tarihleri arasında Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Kütahya Eğitim Çalıştayı" düzenlenmiştir." Başta akademisyenler olmak üzere farklı kesimlerin, sivil toplum kuruluşların il milli eğitim müdür ve yardımcılarının, okul müdür ve yardımcılarının, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı çalıştayda 5 ayrı komisyon yaklaşık 400 kişinin katılımı ile eğitim sistemi ile ilgili farklı konuları etraflıca tartışmıştır. Toplantıya ilişkin sonuç bildirgesi aşağıda yer almaktadır. Türkiye ve eğitim kamuoyuna saygı ile sunulur.?

Düzenlenen Çalıştayda hazırlanan bildirge 15 madde ile ele alındı. Çalıştayda ele alınan 15 maddelik bildirge şöyle:

1. Çocukların kendilerine ve ülkelerine güven duygularını güçlendirecek politikalar bütün eğitimsel etkinliklerin merkezine alınmalıdır.

2. Eğitimde reform çalışmalarının başarısı için anahtar role sahip okul yöneticisi ve öğretmenlerde değişim kapasitesi bulunmakta olup bu kapasitenin önündeki engellerin kaldırılması için eğitim politikaları geliştirilmelidir.

3. Yalnızca elit çocukların başarılı olduğu eleme amaçlı ve niteliksel olarak sıralayıcı okullar yerine bütün öğrencilerin potansiyellerini gerçekleştirebileceği adil ve eşitlikçi ortaöğretim kurumları için eğitim politikaları geliştirilmelidir.

4. Okul öncesi eğitim kurumlarının sorunlarını etraflıca inceleyen ulusal strateji belgesi geliştirilmeli bu bağlamda okul öncesi eğitim kurumları yeniden öncelenmelidir.

5. Öğrencilerin okuma becerilerinin geliştirilmesi için ulusal okuma ve okuduğunu anlama becerisi stratejisi geliştirilmelidir.

6. Öğrencilerin hayatı bir bütün ve çok yönlü algılayabilecekleri bir anlayış geliştirilmedir.

7. 4+4+4 kapsamında müfredata konulan seçmeli din ve değerler eğitimi kategorisindeki derslerin programı 'din eğitimi' eksenli yeniden gözden geçirilmelidir.

8. Türkiye'nin uluslararası değerlendirme sınavlarında başarılı olabilmesi için ithal modeller yerine kendi eğitimsel birikimine dayalı özgün modeller geliştirmelidir.

9. Bütün eğitim kademelerinde tip proje uygulamasından vazgeçilmeli yeni eğitim anlayışlarına uygun yaş, kademe ve yerel ihtiyaçlara uygun özgün mimari özellikleri olan okul binaları tasarlanmalıdır.

10. Bütün kademelerde uzun yıllardan beri ihmal edilen eğitimin finansmanı ve okul harcamalarına ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır.

11. Müfredat ve teknoloji entegrasyonu ile e-öğrenme ve e-içerik konuları birbiriyle örtüşecek şekilde yeniden gözden geçirilmelidir.

12. Bütün eğitim müdürlüklerinde teknoloji destek ekipleri kurulmalıdır.

13. Eğitimde yerel ve milli politikaların birlikte tasarlanacağı mekanizmalar geliştirilmelidir.

14. Eğitim politikalarının başarıya ulaşabilmesi için eğitimin her kademesinde ailelilerin aktif katılımı ve eğitimi gerçekleştirilmelidir.?

Yapılan kapanış konuşmalarının ardından katılımcılara sertifikaları ve fincan takımları hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber