Bedelli çıkarsa, gariban şehit babasına nasıl hesap veririz?

Haber Giriş : 14 Eylül 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sık sık gündeme gelen ?bedelli askerlik' konusunda son noktayı koydu.

Bedelli askerliğin ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın istemesi durumunda çıkabileceğini belirten Gönül, uygulamaya ?zengin ve fakir arasında ayrımcılık oluşturduğu için' kendisinin de sıcak bakmadığını belirtti. Milli Savunma Bakanı, ?Parayı bulamayan gariban gazi ve şehit babasının hesabını nasıl veririz, onlara ne diyebiliriz?? dedi.

AK Parti ve CHP milletvekillerinin soru önergesi ile Meclis gündemine getirerek, kamuoyunda büyük beklentiye yol açtığı ?bedelli askerlik', yeniden konuşulmaya başlandı. AK Parti'nin hafta sonu Bursa'da yapılan il başkanları toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bedelli askerlik talepleri ile karşılaştı. AK Parti il başkanları, ekonomiye gelir getireceğini de dikkate alarak bedelli askerliğin çıkarılması yönünde görüş bildirdi. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın planlama ve yaklaşımının önemini vurgulayan Gönül, ?Genelkurmay, asker sayısının fazla olduğu görüşünü iletirse bedelli çıkabilir.? diye konuştu. Bedelli askerliğin çıkması durumunda parası olanların yararlanacağını hatırlatan Bakan Gönül, şahsi görüşlerini şöyle ifade etti: ?Bedelli askerliğe ben sıcak bakmıyorum. Adam 10 bin Euro verdi, askerliğini bedelli yaptı diyelim. Bu parayı veremeyen gariban ne yapsın? Bu ayrımcılık doğru değil. Şehit olan bir garibanın babasına ne diyebilirim??

Bedelli askerlik tartışmaları 3 Kasım öncesi seçim kampanyalarından itibaren gündemden düşmüyor. AK Parti ve CHP'li milletvekilleri geçen yasama döneminde bu yönde bazı adımlar atmalarına karşın hâlâ sonuç alamadı. Milletvekillerinin çoğunluğu ekonomiye ek kaynak sağlayacak bedelli askerliğe sıcak bakıyor. Kamuoyunda da bu yönde büyük bir beklenti oluştu. AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan, internet sitesinde yaptığı ankette halkın neredeyse yüzde yüze yakın bölümünün bedelli askerliğe sıcak baktığını duyurdu. Hükümet, bedelli askerlikte Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünün önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Tartışmalar üzerine birkaç kez açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, bu yönde bir çalışma olmadığının altını ısrarla çizdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül daha önce bedelli askerlikle ilgili verilen bir soru önergesine verdiği cevapta, askerlik sürelerinde yapılan indirimlere işaret ederek şunları kaydetmişti: ?Devlet İstatistik Enstitüsü verileri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin insan gücü planlamasına göre yeni bir bedelli askerlik uygulaması mümkün görülmemektedir. Mevcut insan gücü kaynağımız Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını ancak karşıladığından yeni bir bedelli askerlik uygulaması çalışması yapılmamaktadır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber