Kamudan 'şeffaflaşma' adımı

Haber Giriş : 28 Eylül 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu ihalelerinin şeffaf yapılabilmesi için TOBB, ETÜ ve KİK arasında altyapı desteği protokolü imzalandı. ETÜ Rektörü Kesici'ye göre ihaleler şeffaf olursa 4 milyar dolar tasarruf sağlanacak

Kamu ihalelerinin daha açık ve şeffaf şekilde aynı zamanda geniş kitlelere de duyurulabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Kamu İhale Kurumu'na (KİK) altyapı desteği verecek.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Kamu İhale Kurumu arasındaki protokol dün, Rektörü Prof. Tahsin Kesici ile KİK İkinci Başkanı Adnan Zengin tarafından imzalandı.

Hedef e-ihale süreci
Kamu İhale Kurumu İkinci Başkanı Adnan Zengin yaptığı açıklamada, elektronik imza dönemine geçişin Türkiye açısından önemli bir atılım olduğunu, üniversite ile işbirliği konusunda düğmeye basarak, e-ihale sürecinin altyapı çalışmalarını tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.

Zengin, teknolojik gelişmelere kamunun kolay adapte olamadığını, devlette bu alışma sürecinin zor olduğuna işaret etti. Kurumsal olarak elektronik uygulamaları yerleştirmeye başladıklarını, kamu alımlarını elektronik ortamda gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Zengin, gerekli düzenleme yapılmadığı için Türkiye'de şu an için elektronik ihalelerin yapılmasının mümkün olmadığı bilgisini verdi.

'Katılım tam sağlanamıyor'
Prof. Tahsin Kesici de, Türkiye'de yaklaşık 36 bin kamu kuruluşunun, her yıl değişik ihaleler açtığını ve buna 87 bin civarında şirketin katıldığını belirtirken, ihalelerin yeterince duyurulmaması veya 'eksik belge' nedeniyle yarışmalara katılımın tam sağlanamadığını vurguladı.

4 milyar dolarlık tasarruf
Tahsin Kesici, "Her yıl yapılan ihalelerin yaklaşık bedeli 40 milyar doları buluyor. İhalelerin açık ve şeffaf olmasıyla, ve geniş şekilde duyurulmasıyla yüzde 10 tasarruf sağlansa, bu, 4 milyar dolar anlamına gelir. Bu çok önemli rakamlardan da tüm Türk halkı kazançlı çıkar" diye konuştu.

Proje ile ihaleye katılanların ve ihale açan yaklaşık 100 bin kişinin kısa zamanda eğitileceğini söyleyen Kesici, elektronik ortamda eğitilecek kişilere sertifika verileceğini ve elektronik dosya oluşturma yetkisine sahip olacağını, bunun da ihalelerin şeffaf olmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber