'Reçetesiz ilaç ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir'

SAĞLIK Bakanlığı reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımıyla ilgili şikayetlerin artması üzerine, ilaçların amaç dışı kullanımını önlemek amacıyla genelge yayınladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Mayıs 2013 14:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Reçetesiz ilaç ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir'

Bakanlık, antibiyotikler, antidepresanlar, antihistaminiklerin reçetesiz kullanımından doğacak sağlık sorunlarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı, yayınladığı genelgeyle ilaçların bilinçsiz ve amaç dışı kullanımını önlemek için denetimlerin arttırılması talimatında bulunurken, reçetesiz ilaç satışının yasak olduğunun altını çizdi. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelgede antibiyotikler, antidepresanlar, antihistaminikler gibi bazı ilaçların, reçetesiz kullanılması durumunda insan sağlığı üzerinde bırakacağı olumsuz etkilere yer verildi. Doping, vücut geliştirme veya kozmetik amaçlarla eczanelerden kolaylıkla temin edilebilen ilaçların mutlaka doktor gözetimi ile kullanılması gerektiği vurgulandı. İlaçların yanlış kullanımının kanserojen etki gösterme, kan şekeri dengesini bozma ve tiroid fonksiyonlarını bozma gibi istenmeyen çok sayıda ve ciddi yan etkiler doğurabileceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber