Soyadının savcısı çıktı

Boşandıktan sonra iki kızına mahkeme kararı ile kendi soyadını veren anneye, eski kocasından değil ‘devlet’ten itiraz geldi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2013 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Soyadının savcısı çıktı

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı, velayet annede de olsa çocukların babanın soyadını taşıması gerektiği savıyla, 'kanun yararına' bozma istedi.EV kadını Şennur Göksu, boşandıktan sonra, velayetini aldığı iki kızına mahkeme kararı ile kendi soyadını verdi. Kızların babası Salih Ekren'in itiraz etmemesi üzerine kesinleşen karara itiraz ise, savcılıktan geldi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı İbrahim Öcalan, kararın hukuka aykırı olduğunu, velayet annede olsa bile çocuğun ergin oluncaya değin babanın soyadını taşıması gerektiğini belirterek, kararın 'kanun yararına' bozulmasını istedi. Mahkeme, savcı Öcalan'ın 'kanun yararına' temyiz başvurusunun değerlendirilmesi için dosyayı Yargıtay Hukuk Dairesi'ne gönderdi.

KARAR 'ANAYASA'DAN

Şennur Göksü, boşandıktan sonra velayetini aldığı iki kızına kendi soyadını verebilmek için, Bakırköy 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Göksu'nun talebini kabul eden mahkeme, iki küçük kızın babalarından gelen 'Ekren' soyadlarının, annenin kızlık soyadı olan 'Göksu' olarak değiştirilmesine karar verdi. Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin, Soyadı Kanunu'nun 4'üncü maddesinin 2'inci fıkrasını iptal etmesi nedeniyle, çocuğun velayeti anneye verilmiş ise, annenin çocuğun soyadını belirleme hakkına sahip olacağı vurgulandı. Bakırköy 3'üncü Aile Mahkemesi'nin kararı, anne Şennur Göksu ile baba Salih Ekren'in itiraz etmemesi üzerine kesinleşti. Kesinleşen karar, Bakırköy Nüfus Müdürlüğü'ne bildirildi. İşte bu noktada, devreye 'devlet' girdi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı İbrahim Öcalan, Yargıtay Hukuk Dairesi'ne gönderilmek üzere Bakırköy 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe vererek, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, kararı 'kanun yararına' temyiz etti. Savcı Öcalan, dilekçesinde, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan 'evli değilse ananın...' ibaresi ile. Soyadı Kanunu'nundaki 'evliliğin feshi ve boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği adı olur' biçimindeki hükümlerin, Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırılık oluşturması nedeniyle iptaline karar verildiğini hatırlattı.

'EŞİK', ERGENLİK

Savcı Öcalan, kanun maddelerinin iptal edilmesinin ardından çocuğun soyadını annenin belirlemesiyle ilgili yeni düzenleme yapılmadıkça, velayet annede olsa bile çocuk ergin oluncaya değin babanın soyadını taşımaya devam edeceğini ifade etti. Savcı Öcalan, “Davacı annenin (Şennur Göksu) soyadı değiştirilmesine dair öne sürdüğü hususların haklı bir sebep olarak kabul ve nitelendirilemeyeceğinden davanın reddi yerine, yazılı şekilde kabulü yönünde hüküm kurulması isabetsiz bulunmuştur. Yukarıda açıklanan nedenlerle yasaya aykırı kararın kanun yararına temyizen bozulması kamu

adına talep olunur” dedi.

Kararı etkilemez

ŞENNUR Göksu'nun avukatı Güray Dağ, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı İbrahim Öcalan'ın kanun yararına temyiz ettiği kararla ilgili şöyle konuştu: “Yargıtay'ın mahkemenin kararını bozacağını düşünmüyorum. Ama bozsa bile, bu müvekkillerim hakkında verilen kararı etkilemeyecek. Ancak bu tür davalarda bundan sonraki kararlar için emsal oluşturacak.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber