Yargıtay: Yaş bir kez düzeltilebilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2006 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, bir kişinin yaşının, ancak bir kez düzeltilebileceğine, bu konuda ikinci kez açılan davanın reddedilmesi gerektiğine karar verdi.Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararına göre, daha önce açtığı dava üzerine doğum tarihi düzeltilen bir kişi, ikinci kez dava açarak yaşının bir kere daha düzeltilmesini istedi.

Bu istemi yerinde bulan yerel mahkemenin kararını inceleyen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 1587 sayılı Nüfus Yasası'nın 46. maddesinin 3. fıkrası hükmüne göre yaş düzeltme davasının, ancak bir defa açılabileceğine işaret ederek, buna göre, bir kişinin yaşının ancak bir kez düzeltilebileceğini bildirdi.

Yerel mahkemece söz konusu yasa hükmü gözönünde tutularak, yaşı düzeltilmesi istenen kişinin ayrıntılı-açıklamalı nüfus kaydıyla bunun dayanağını oluşturan belgelerin getirtilip, doğum tarihinin mahkeme kararıyla daha önce düzeltildiği saptanarak davanın reddedilmesi gerekirken, yetersiz araştırma ve eksik inceleme sonucu ilgilinin yaşının ikinci kez düzeltilmesine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi.

Yüksek Mahkeme, bu gerekçelerle yerel mahkemenin kararını kanun yararına bozdu. Yargıtay, ad ve soyad değişikliği davaları dahil, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda nüfus müdürü veya memurunun bulunmasının ve kararın bu görevlilerin önünde verilmesinin zorunlu olduğuna da karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber